Da li je na pomolu prevazilaženje krize na relaciji Turistička zajednica – Vlada Tuzlanskog kantona?

Turistička zajednica Tuzlanskog kantona i dalje radi na promociji turizma Tuzlanskog kantona, što joj je i osnovna zadaća, a spekulacije koje se pojavljuju u javnosti da su upravljačke strukture na čelu sa Almazagom Ćatovićem i Mirzom Kešetovićem smijenjene, plod su nelegalne Odluke Vlade Tuzlanskog kantona da mimo svojih nadležnosti smijeni kompletno rukovodstvo i pokuša imenovati drugo. Ove aktivnosti Vlade nisu u skladu sa Zakonom jer je za rad Turističke zajednice Tuzlanskog kantona nadležna Federalna Turistička zajednica, a Vlada nema s tim apsolutno nikakve veze. Stoga smo podnijeli tužbu Kantonalnom sudu u Tuzli i očekujemo da Sud donese konačnu odluku i kaže šta je zakonito. Sa ovim riječima se mnogobrojnim novinarima u srijedu 24. augusta 2011. godine, na press konferenciji održanoj u prostorijama Turističke zajednice Tuzlanskog kantona, obratio advokat Damir Alić, pravni zastupnik Turističke zajednice Tuzlanskog kantona.

Press konferenciji, iako je to bilo najavljeno, nije prisustvovao Mirza Kešetović, predsjednik Skupštine Turističke zajednice Tuzlanskog kantona, a novinarima je dato obrazloženje da je na sastanku sa premijerom Tuzlanskog kantona Seadom Čauševićem, sa kojim pokušava iznaći najbolje rješenje nesporazuma koji su nastali na relaciji Turistička zajednica  – Vlada Tuzlanskog kantona. Upravo je ta informacija donijela dozu smirenja jer se od 19. maja ove godine komunikacija između Vlade i Turističke zajednice zaoštrila, posebice kada je Vlada donijela odluku da smijeni kompletno rukovodstvo i imenuje drugo. U medijima su čak plasirane informacije da će policija izvršiti uvođenje u Tuističku zajednicu novoga rukovodstva, ali je to advokat Alić odbacio kao neozbiljnu spekulaciju, kazavši da policija može reagirati isključivo po nalogu Tužilaštva, odnosno Suda.

Reagirajući na kontinuirane pritiske i plasiranje odluka Vlade i od nje postavljene Skupštine Turističke zajednice, još uvijek zvanična Skupština Turističke zajednice na čelu sa Mirzom Kešetovićem održala je vanrednu sjednicu na kojoj je podržala podnošenje tužbe protiv Vlade, te pozvala nadležna federalna tijela da zaustave Vladu u svojim namjerama. S obzirom da se za organizaciju turističkih zajednica na snazi federalni Zakon, to su pozvana nadležna federalna tijela da pomognu u razrješenju nesporazuma koji je generirala Vlada Tuzlanskog kantona.

Novinarima se obratio i Almazaga Ćatović, direktor Turističke zajednice, kazavši da je on i dalje jedina odgovorna osoba u Turističkoj zajednici, sve do konačne odluke Suda, koju će bezuslovno poštivati. Ne želeći da komentira moguće razloge koji su potakli Vladu da insistira na njegovoj smjeni, direktor Ćatović je rekao kako Turistička zajednica i pored šteta koje trpi zbog spekulacija u javnosti o navodnim smjenama, ozbiljno izvršava svoje poslove. On je pozvao novinare i građane Tuzlanskog kantona da od 1. do 4. septembra posjete Djevojačku pećinu, koja je biser vjerskog turizma u Bosni i Hercegovini. Turistička zajednica predstavit će također gostima iz cijele Evrope turističke potencijale Tuzlanskog kantona na Sajmu šljive u Gradačcu, kao i na brčanskom sajmu privrede, koji slijedi nakon toga.

 

(BMG)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: