Čudljivo vrijeme u februaru: Brze smjene toplo – hladno, u BiH stiže olujni vjetar!

Prognostička slika se mijenja. Brze smjene toplo-hladno. Sedmica koja je pred nama obilježit će sljedeći tempo: Genovska ciklona – jugo – zatopljenje – kiša – ulaskom ciklone u Jadran – sjeveroistočnjak i istočnjak – zahlađenje – odmicanjem ciklone – razvedravanje. I opet nanovo – kaže bosanskohercegovački lovac na oluje Nedim Sladić.

Pred novu promjenu vremena sa prednje strane Genovske ciklone dolazi, u veoma izraženoj južnoj struji, sve toplija vazdušna masa koja će danas temperature ponovo povisiti do 20° u sjevernom dijelu Bosne, a u centralnom dijelu do 17°C.

Sladić kaže da se veće i intenzivnije padavine očekuju samo u jugozapadnom dijelu zemlje kao i u Hercegovini, gdje u narednih pet dana ponegdje može pasti i više od 70 litara kiše po kvadratnom metru.

Što se tiče Bosne, najviše padavina će dobiti Krajina, između 24 i 46 litara, a najmanje istočni i sjeveroistočni dijelovi Bosne, između 14 i 28 litara po kvadratnom metru.

”Vjetar će danas zbog veće razlike u pritiscima biti vrlo jak, pa čak i olujan, istočni i jugoistočni u čitavoj zemlji, nešto slabiji vjetar se očekuje na krajnjem sjeveroistoku zemlje. Prema noći sa utorka na srijedu, udari vjetra mogu dosegnuti udare i do 100 km/h u većem dijelu zemlje” – upozorava Sladić.

Kaže da će već u srijedu popodne na sjeverozapadu, a prema kraju dana i na istoku, doći do slabljenja vjetra i okretanje na umjeren sjeveroistočnjak, kada će ponovo vrlo kratko i umjerenije zahladiti nego što je to bio slučaj prošle sedmice.

Od četvrtka, prema kraju dana ponovo će okrenuti na istočnjak i jugo kao uvertira u novu promjenu vremena prema vikendu.

NAP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: