Ciklon »Ines« donosi minus 20ºC

Bosnu i Hercegovinu, kao i region, zahvatio je ciklon “Ines”, koji u narednih nekoliko dana donosi dosta snijega i temperature koje će se spustiti i do 20 stepeni ispod nule, upozoravaju meteorolozi.

“Niske temperature očekuju se do 4. januara 2015. godine, a kretaće se od minus tri do minus 13 stepeni Celzijusovih, a u Hercegovini od minus sedam do minus jedan stepen ispod nule”, saopštili su danas iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH.

Od 5. januara iduće godine čeka nas nagli prestanak padavina i rast temperatura, pri čemu prosječne temperature prognoziraju od  minus pet do nula stepeni, a u Hercegovini od tri do šest stepeni Celzijusovih.

Milica Đorđević, dežurni meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS, kaže kako će najveći minusi biti u posljednjoj noći ove i prvom danu nove godine.

“Ciklon ‘Ines’ donosi hladan artički vazduh, koji se spušta sa krajnjeg sjevera Evrope i koji će u narednih šest dana donijeti hladno vrijeme. Temperature će opadati i neće rasti iznad nule. U noći sa 31. decembra na 1. januar jutarnja temperatura će biti od minus 10 do minus 15 stepeni, a u višim predjelima i do minus 20 stepeni”, kazala je ona.

Ipak, kako je poručila, nema potrebe za podizanjem panike, jer su prije samo nekoliko godina bilježene mnogo niže temperature i veće visine snijega.

Inače, snijeg, koji u pojedinim dijelovima zemlje pada od petka, danas je zasuo i ostatak zemlje, a u zavisnosti od nadmorske visine njegova visina se kreće od 10 do 30 centimetara.

Tradicionalno, sa prvim većim nanosima došlo je i do problema u odvijanju saobraćaja, posebno preko planinskih prevoja.

Na magistralnom putu Prozor – Jablanica, na samom ulazu u Prozor, saobraćaj je danas bio obustavljen zbog izvlačenja šlepera koji je ostao zaglavljen na cesti, a na prevoju Makljen formirane su kilometarske kolone.

Velike količine snijega pale su  na području prevoja Čemerno pa se saobraćaj odvija otežano, a ništa nije bolje ni  na području Šipova, Kupresa, Mliništa, Podbrda i Gacka, gdje je duvao jak vjetar, koji stvara nanose na putu.

Nešto više od deset centimetara snijega u Foči bilo je dovoljno da se pojave problemi i dvosatno kašnjenje autobusa koji su u ovo mjesto stizali iz pravca Hercegovine.

U noći između subote i nedjelje u Trebinju je počeo padati prvi ovogodišnji snijeg, ali ga je u centru grada otopila kiša, dok se zadržao u prigradskim naseljima.

Snijeg je prekrio i ostale krajeve istočne Hercegovine, ali nije pričinio štetu niti je otežao putne komunikacije, osim na prevojima Žegulja, izmedu Ljubinja i Stoca, i Morina, između Nevesinja i Uloga.

Nekoliko centimetara snijega je palo i u Mostaru, gdje je broj automobila na cesti znatno smanjen, jer mnogi vozači iz ovog grada nisu posebno vješti po snijegu, a nedostatak zimske opreme još je jedan razlog tome.

Od pet do deset centimetara snježnog pokrivača danas je formirano i u Banjaluci i Sarajevu gdje nema problema na putnim komunikacijama, kao ni na aerodromima.

Sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu su poručili kako padavine i promjena vremena nisu omeli avione da slijeću i polijeću na vrijeme.

Nezavisne novine

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.