CCI- Protekla godina za Vladu TK-a bila turbulentna

Tuzlanski kanton je jedini kanton koji je održao kontinuitet socijalnih protesta od protesta u februaru 2014.godine, ocijenili su danas na konferenciji za novinare Centri civilnih inicijativa.

Navode da su radnici, lošom privatizacijom i nebrigom države uništenih firmi, protestovali i tražili svoja prava, od prava na rad, do prava na elementarnu egzistenciju, i tokom 2015. godinu.

Bez obzira na ogromne probleme u stvarnom životu, vlast se nastavila baviti sama sobom, stranačkim i ličnim sukobima i prekompozicijama vlasti, pa je TK zadržao imidž kantona u kome se vlast najbrže i najčešće mijenja, koji je stekao u prethodnom mandatu, 2015.godinu  obilježilo je i nekoliko skandala, od povećanja plaća poslanika, preko hapšenja članova Vlade i poslanika Skupštine, do neprimjerenog odnosa premijera prema poslanici opozicione stranke, koja je kritikovala određene poteze vlasti, navodi Muris Bulić iz monitoring tima CCI-a.

S druge strane, smatraju u CCI-u godinu su obilježili i pokušaji Vlade da nađe rješenje za probleme radnika koji su uporno protestovali. Vlada se, kako tvrde u CCI pod pritiskom radničkih protesta i budžetskog deficita, konačno suočila s nekim višegodišnjim problemima koji opterećuju Kanton, a koji su godinama izbjegavani.

Prema ocjeni CCI-a protekla godina je za Vladu TK-a bila turbulentna, jer se njen sastav mijenjao četiri puta. Broj održanih sjednica je s 13 u prvom kvartalu, stalnim rastom, došao do 18 u četvrtom. A broj razmotrenih mjera je s početnih 163,  više od 226 i 235, na kraju bukvalno udvostručen, realizacijom čak 327 mjera u četvrtom kvartalu.

Jedino je kontinuirani napredak u realizaciji zakona zaustavljen u 4. kvartalu, kada se nakon 12 zakona utvrđenih u trećem kvartalu, desio pad na svega pet uvrđenih zakona, istaknuto je na današnjoj pres-konferenciji. Vlada TK-a u 2015. donijela je najviše mjera do sada, ukupno 950, naglašava Bulić. Ocijenili su  i da je  učinak realizovanih zakona  niži od prosjeka.

Podsjetili su da je Zakon o plaćama poslanika, članova Vlade i ostalih javnih zvaničnika TK-a, naišao  na reakciju Sindikata srednjeg obrazovanja, koji su ga nazvali obmanom. Po podacima, do kojih je došao CCI, smanjenja su daleko od najavljivanih koja su trebala iznositi od 30 do 17 posto, a koja kod Vlade TK-a iznose od  0,2 do 0,5 posto, odnosno od šest do 15 KM.

Najveći broj mjera koje je Vlada TK-a razmatrala predstavljaju odluke, navodi Bulić. Među odlukama je i određeni broj vrlo značajnih, kojima su rješavani ozbiljni problemi nekih tuzlanskih firmi i njihovih radnika, ocjena je CCI-a.

Neki problemi poput fabrike obuće „Aida“ su uspješno riješeni, naglašava Bulić i dodaje da sporost u rješavanju sličnih slučajeva i beznadežan položaj radnika s neriješenim radno-socijanim statusom, ukazuje na nedostatak sistemskih rješenja i koordinacije različitih segmenata vlasti. Za rješavanje sudbine firmi i radnika u njima mora postojati ne samo mnogo jasniji stav i program nego i mjere kojima će se, do konačnog rješenja, radnicima osigurati minimalni uvjeti za život, smatraju u CCI-u. Istaknuto je i  da je došlo i do  kršenja Zakona o budžetima FBiH, Zakona o podsticajima u poljoprivredi TK-a i Zakona o slobodnom pristupu informacijama, a zbog kojih su kako navode, u prošlom mandatu  jedan  ministar aktuelne Vlade uhapšen, kao i pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva TK-a.

Najznačajniji problemi s kojima se TK suočava su zaduženost kantona i zastrašujuća stopa nezaposlenosti, smatraju u CCI-u. Po riječima Mersada Avdića iz monitoring tima CCI-a, Tuzlanski kanton osim Unsko-sanskog kantona ima najnepovoljniji odnos broja zaposlenih i nezaposlenih.

Prema podacima iz novembra 2015. broj zaposlenih u TK-u  je  84.174, uz prosječnu plaću od 730 KM, koja je među najnižima u državi, a broj nezaposlenih je čak 96.748. Za rad Skupštine TK-a u 2015. navode da je obilježen  gestama  socijalne neosjetljivosti, podsjetivši na kupovinu novog automobila predsjedniku Skupštine TK-a, kao i prethodna povećanja poslaničkih plaća . Skupština TK-a zasjedala je 16 puta i razmotrila 124 mjere, i 26 zakona.

Prema ocjeni CCI-a program rada i budžet TK-a za 2016.godinu usvojeni su na vrijeme. U posljednje dvije godine otkriveni su  brojni primjeri korupcije u koju su bili uključeni javni zvaničnici  i osobe iz Kantonalne administracije, međutim,  ni Skupština ni Vlada nisu usvojile strateški plan, niti dokument kojim bi se planski vodila borba protiv ove društveno štetne pojave, naglašava Bulić CCI je uputio  nekoliko inicijativa  institucijama vlasti TK-a, a neke od njih se osnode na strateške dokumente o privlačenju stranih investitora, smanjenje javne potrošnje i usvajanje Akcionog plana za Reformsku agendu, te uvođenje prakse usvajanja zakona kroz redovnu proceduru  itd. Ocijenili su da transparentnost rada Skupštine TK-a nije na visokom nivou.

Pozitivnim pomakom u CCI-u smatraju i to što su izdvajanja za političke stranke smanjena za 10 posto u budžetu TK-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: