ČAUŠEVIĆ PREMIJER, SDP HOĆE ŠEST, SDA PET, LIJANOVIĆI JEDNU FOTELJU

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Bajazit Jašarević iz SDA u petak je za mandatara buduće Vlade TK, kako se i očekivalo, imenovao Seada Čauševića, kandidata SDP-a, inače pravnika iz Gračanice. Sastav nove Vlade bi, prema izjavi  Čauševića, mogao biti poznat u narednih petnaestak dana.

Tihićev obračun

– Zasad ostaje dogovor sačinjen na osnovu potpisane Platforme, da se raspodjela ministarstava u TK obavi po sistemu da šest ministara predloži SDP, pet SDA i jedno NSRzB. Koja su to ministarstva i ko su ljudi koji će ih voditi, znat će se narednih dana. Logično, SDP je najviše zainteresiran za ono što čini naših pet politika, a to su posao, pravda, industrija, zapošljavanje, socijalni sektor itd. – kazao nam je Ćaušević.

Iako ni SDP ni SDA još nisu objelodanili spisak ministarstava za koja su zainteresirani, izvjesno je da je SDP, zahvaljujući izbornim rezultatima, ali i popustljivosti Sulejmana Tihića pred Zlatkom Lagumdžijom, stranka koja će prva birati ministarske resore.

– SDP po svaku cijenu želi Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, kako bi ta stranka kontrolirala buduće investicije u Termoelektrani Tuzla, a razlog je i obračun sa tzv. Banovićkim lobijem, odnosno zaposjedanje Rudnika Banovići. Takva šema odgovara i SDA, posebno Tihiću, te Adilu i Ismetu Osmanoviću, kojima bi to bio način da se obračunaju sa Safetom Softićem i Mirsadom Kukićem i time umanje njihov utjecaj u KO SDA TK.

Šumarstvo NSRzB-u

Mislim da će mediji imati šta raditi u periodu koji je pred nama kad je u pitanju ovaj resor – tvrdi „Avazov“ sagovornik dobro upućen u kadrovsku kombinatoriku TK. Saznajemo da SDP po svaku cijenu želi kontrolu i nad MUP-om TK, te da bi se na poziciji ministra mogao naći čovjek iz struke, inspektor Zoran Teofilović. Za poziciju SDP-ovog ministra za saobraćaj, trgovinu i turizam spominje se ime Aida Berbića, jednog od šefova u administraciji tuzlanskog načelnika Jasmina Imamovića, dok se na poziciji ministra zdravstva (ako pripadne SDP-u) kao siguran spominje dr. Kasim Brigić.

Što se tiče SDA, najvjerovatnije njihov kadar bi se mogao naći na poziciji ministra finansija. Jedini iz bivšeg saziva Vlade koji ima šansu da ostane na ministarskoj poziciji je Bahrija Mehurić, aktuelni ministar za boračka pitanja. Saznajemo da je Mersed Šerifović iz NSRzB najozbiljniji kandidat za ministra poljoprivrede i šumarstva.

Kapetanović ministar obrazovanja?

Dobije li SDP Ministarstvo zdravstva, onda bi, prema tvrdnjama naših sagovornika, Ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta ponovo pripalo SDA. Osim aktuelne ministrice Mirzete Hadžić-Suljkić, koja ozbiljno lobira za još jedan mandat, SDA bi ovu funkciju mogla povjeriti Izudinu Kapetanoviću, bivšem rektoru Univerziteta u Tuzli. Dogodi li se suprotno,mnogi na njegovom čelu vide Nađu Vukadinović, ali već sada se takvo rješenje u SDA, a i u nekim krugovima SDP-a, smatra neprihvatljivim i to zbog njenog supruga Srđana, koji godinama svojom agresivnošću pokušava da se nametne kao mjera svih kulturnih zbivanja kako u Tuzli tako i u regiji.

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: