Bruka u košarkaškoj reprezentaciji BiH

Ne smiruju se strasti nakon incidenta na košarkaškoj utakmici BiH – Rusija koja je odigrana u subotu u Tuzli. Kapetan Mirza Teletović nije otputovao u Švedsku gdje bh. reprezentacija u srijedu treba igrati sa selekcijom te države. Ostatak ekipe jutros je odletio u Stockholm, a mediji pišu da je Teletoviću koji je trebao kasnije krenuti Košarkaški savez stornirao kartu. Poznavaoci bh. košarke kažu da je najvažnije da izbornik ima autoritet, što je nakon svega što se dogodilo u prethodna dva dana upitno.

Društvene mreže, novinari, kolumnisti, blogeri svi se u Bosni i Hercegovini već dva dana bave incidentom koji se u subotu dogodio na košarkaškoj utakmici BiH- Rusija. Pred sam kraj utakmice kapiten Mirza Teletović fizički je nasrnuo na najmlađeg igrača u reprezentaciji Dženana Musu. Pokazalo je to još jednom da u seniorskoj košarkaškoj reprezentaciji BiH postoje ozbiljni problemi.

Nakon svega jasno je da ozbiljni sukobi nisu samo među igračima već i na relaciji izbornik – igrači. Mnogo se govori o tome kako i na koji način uvesti disciplinu u reprezentaciju, ali i kakvi sve lobiji postoje u Košarkaškom savezu BiH.

Činjenica je da su Teletović i Musa odmah izgladili incident, što je na konferenciji za novinare potvrdio kapetan bh. košarkaša. Kazao je da mu je žao zbog svega, ali da se takve situacije događaju u sportu:

“Zamislite kapitena reprezentacije Bosne i Hercegovine, koji je 13 godina u reprezentaciji, i najmlađi igrač reprezentacije dolazi meni i psuje i vrijeđa me. Ali ja to razumijem. Ja stvarno nisam ništa loše uradio, više sam ga sklonio od sebe”, objasnio je Mirza.

Žaljenje su Teletović i Musa izrazili i skupa. U videu koji su objavili na Facebooku su poručili da su nesuglasice izgladili.

teletovic_i_musa_izvinjavamo_se_publici_hvala_na_podrsci_174947_206405_big

Teletović isto to nije mogao reći za svoju relaciju sa Košarkaškim savezom BiH i izbornikom Damirom Mulaomerovićem, na čiji račun je iznio dosta kritika:

“Košarkaški savez nije posložio reprezentaciju kako treba da je posloži, trenerski staff nije uradio svoj posao kako treba da uradi. Ja sam najstariji igrač, ogromne su razlike između mene i ovih mlađih igrača. Ako nemam podršku Košarkaškog saveza i trenerskog staffa, šta ja mogu uraditi da igrači respektuju odluku bilo koju?”

Javnosti se isti dan obratio i izbornik Damir Mulaomerović, sa nizom optužbi protiv Mirze Teletovića.

“Kasniti na treninge, ne dolaziti na vrijeme, poslije Švedske ne javit se. Je li to rad, red i disciplina? Ako pričamo o tim stvarima, onda svi moramo početi od sebe”, poručio je izbornik.

Mulaomerović je otišao i korak dalje te priopćio da kapetan reprezentacije neće zaigrati protiv Švedske.

“Ja ne sporim da je Mirza jedan od naših najboljih igrača. Međutim, to ponašanje je neshvatljivo za mene. I naravno, da još napomenem, Mirza s nama ne putuje u Švedsku”, izjavio je Mulaomerović.

Izbornik bez autoriteta

I ukoliko je istina sve što je Mulaomerović iznio na račun Mirze Teletovića, očito je da u reprezentaciji izbornik nema autoritet, kaže sportski novinar Bakir Tiro:

“Prvi odgovoran u cijelom lancu je selektor. Ne treba amnestirati ni mladog Musu, bespredmetno je pričati koliki je on talent i koliko je bitan za reprezentaciju za naredne godine. Međutim, izgleda da je i tu bilo problema i očito se i on da tako kažem ‘oteo kontroli’. Postojao je problem, i selektor je to javno iznio, da nije bilo te hemije, gdje Jusuf Nurkić, mladi NBA igrač, zvijezda, isto tako nije poštovao one zadatke koje mu je selektor davao. Ovo sa Teletovićem je vrh ledenog brijega, da tako kažem, ali nije on jedini problem. Onaj koji je najodgovorniji je selektor”, ocjenjuje Tiro.

Čuveni košarkaški trener Bogdan Tanjević u telefonskom razgovoru je rekao da ne želi da komentariše incident koji se dogodio u subotu. Za TV N1 je govorio o tome kako treba graditi kvalitetne odnose u timu koji se temelje na iskrenosti i otvorenosti:

“Kada se izgrade takvi odnosi, onda imaš poštovanje i prvog i posljednjeg igrača. Gradili smo odnose na iskrenosti, na drugarskim odnosima i na tome što niko nije ispadao iz kolektivnog načina mišljenja”, prisjetio se Tanjević vremena kada je bio trener Košarkaškog kluba Bosna.

Dešavanja u košarkaškoj reprezentaciji komentirao je na svom Facebook profilu i bivši generalni tajnik Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović.

“Vrijeme će pokazati ko je svakog igrača i igračicu gledao kao svoje dijete, a kome su bili samo prilika za zaradu, kome Savez služi za ličnu promociju, a ko je kroz savez promovisao BiH, ko nikada igrače nije dijelio po vjeri, naciji ili regiji iz koje dolazi, a ko ih dijeli… Vrijeme će pokazati sve…
Na žalost, bojim se da ovdje nije kraj propadanja BH košarke… Daj Bože da griješim!”
, napisao je Mahmutović.

Utakmica protiv Švedske igra se 14. septembra, a bh. reprezentativcima, osim pobjede sa što većom razlikom, potrebno je da se poklopi još nekoliko rezultata u drugim grupama.

RSE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: