Bodovi s intervjua omogućili zaposlenje samo podobnima

Broj bodova koji kandidati na konkursu za prijem prosvjetnih radnika u osnovne i srednje škole Tuzlanskog kantona dobiju po osnovu bodovanja famoznog intervjua koji, uglavnom, ocjenjuju, direktori škola, po svoj prilici bit će presudan za prijem na stotine podobnih kadrova, kandidata političkih partija i rodbine njihovih čelnika.

– Novim pravilnikom o zapošljavanjuu škole TK regulisano je da kandidat na osnovu intervjua može dobiti maksimalno 9 bodova. Ta klauzula omogućila je direktorima škola da štimaju bodove onima koje žele da prime, tako da, prema informacijama koje dolaze sa terena, vlada opće nezadovoljstvo među kandidatima.

Mnogi direktori više i ne kriju koga imaju namjeru primiti na posao, tako da mnogi, koji godinama rade na određeno ili čekaju na evidenciji za zapošljavanje ostaju nemoćni pred ovim legalizovanim bezakonjem – kazao nam je Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja TK.

Osim što su za obavljanje intervjua kandidatima ostavljena samo tri dana, mnogi od njih, trčeći od škole do škole, objektivno, ne stignu na sva mjesta na koja su aplicirali za posao.

Ono što je mnoge šokiralo, saznajemo, jeste odnos pojedinih direktora prilikom obavljanja intervjua.

Tako se, saznajemo, u nekim školama u Živinicama, Kalesiji, Gračanici, događalo da direktori kandidatima, po dolasku na intervjuu startu ponude 6 ili 7 bodova, a zauzvrat ih ništa ne pitaju.

– Ovo je opće mrcvarenje, a i ponižavanje ljudi. Na ponuđenih više od 1.500 pozicija u školama apliciralo je više od 5.000 kandidata. Ljudi crkavaju trčeći od općine do općine, od škole do škole, da bi stigli na intervjue, koji su u velikom broju samo farsa. I kad ne dobiju posao, lakše bi im bilo da znaju da je procedura bila pravedna. Ogromna nepravda mnogima će biti učinjena kroz bodovanje intervjua, a tu su i kandidati i Sindikat nemoćni – poručuje Terzić.

 

 

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: