BIVŠI IGRAČI IZ DIJASPORE POMAŽU KALESIJSKU BOSNU

Revijalna utakmica

Bosna (Kalesija) – KSD „Bosna“ Luxemburg (dijapora) 5:2

Bosna (Kalesija): Pezić, Halilović, Požegić, Mujkić, Hibić, Omerović, Šmigalović, Džilić, Džanić, S. Zulić, E.Zulić.  Još su igrali: Beširević, Alibašić, Lolić, Mešanović, Krajinović, Pilavdžić.

KSD Bosna – Luxemburg  (dijaspora) : Eldin Muminović, Mevludin Mujkić, Asmir Mujkić, Nijaz Mustafić, Aldin Karić, Vehab Tubić, Nedžad Tubić, Dževad Tubić, Suljo  Tubić, Nihad Husić, Salih Mustafić, Šemsudin Nasupović, Nedžad Pjanić.

U revijalnoj utakmici, u kojoj je rezultat bio u drugom planu, fudbaleri Bosne su slavili pobjedu od 5:2 nad nekadašnjim fudbalerima kalesijskog Jedinstva, koji trenutno žive i rade u Luxemburgu, Švicarskoj, Njemačkoj, Austriji… Bila je to prilika da,  nakon dužeg vremena, u istom timu ponovo zaigraju Vehab Tubić, Nijaz Mustafić, Nedžad Pjanić, Mevludin Mujkić, Salih Mustafić i mnogi drugi bivši asovi kalesijskog Jedinstva, današnje Bosne, koji se nalaze širom Evrope. Iako se već izvjesno vrijeme zbog poslovnih obaveza, ali i godina, više aktivno ne bave fudbalom,  veterani iz dijaspore su pokazali da se nekada na ovim priostorima igrao vrlo lijep i aktraktivan fudbal. U prvih dvadesetak minuta susreta veterani su bili potpuno ravnopravni sa prvim timom trenera  Osmanovića, a čak su i poveli sa 1:0. Nakon toga do izražaja je došla mladost i snaga aktivnih fudbalera Bosne.  Po završetku meča nastavljano je druženje članova Uprave i bivših igrača, koji su svom nekadašnjem klubu uručili skromnu novčanu donaciju i obećali pomoć i u narednom periodu.

S obzirom da je da za organizaciju ovog susreta bilo malo vremena, neki od pozvanih su, zbog ranije preuzetih obaveza, bili spriječeni prisustvovati utakmici. Međutim, prema riječima Muhameda Avdića, predsjednika Bosne, iako nisu prisustvovali mnogi od nekadašnjih fudbalera, koji su trenutno van BiH,  su obećali podržati rad kalesijskog drugoligaša.  Safet Suljkanović, inače predsjednik KSD „Bosna“ – Luxemburg, također bivši igrač ovog kluba, odmah je po dolasku na godišnji odmor posjetio klub u kojem je proveo mladost i, po već ustavljenom običaju, uručio donaciju. Također, saznajemo da je podršku nekadašnjem klubu obećao i Fahdin Pjanić, otac zvijezde Lyona i bh-a reprezentacije, Miralema Pjanića.

Zanimljivo je da se prijeratna, skoro, čitava postava kalesijskog Jedinstva danas nalazi u Luxemburgu, a njihovi sinovi su već krenuli stopama svojih očeva. Svakako od njih  najzvučnije ime je Miralem Pjanić, čiji je otac Fahrudin nekada branio boje kalesijskog kluba, a prema mišljenju mnogih fudbalskih stručnjaka Pjanićevim stopama bi vrlo brzo mogao krenuti i sin  Sakiba Mustafića, Mirza, koji je sa nepunih 12.godina već na meti mnogih poznatih evropskih klubova.

Mirsad Zulić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.