Bitka za načelnike Kalesije i Živinica

Nakon što su Rasim Omerović (SDA), načelnik Kalesije i Hasan Muratović (SDP), načelnik Živinica, prihvatili mandate u federalnom Parlamentu, 22. februara će u ove dvije općine Tuzlanskog kantona biti održani prijevremeni izbori.

Džafić ispred Kulanića

Rukovodstva stranaka trebaju do 8. januara Centralnoj izbornoj komisiji BiH dostaviti imena kandidata za načelnike. Iako je za dostavljanje imena ostalo još nekoliko dana, kandidati su uglavnom poznati, a prijevremene izbore će vjerovatno obilježiti velika borba između dvije najjače stranke u Tuzlanskom kantonu – SDA i SDP-a.

Tako će u Kalesiji u borbu za načelničku poziciju ući Nedžad Džafić iz SDA, koji je izabran na sjednici Općinskog odbora ove stranke. Džafićev protukandidat je bio Zijad Kulanić, kojeg je podržavala linija bivšeg načelnika Omerovića. Nakon višemjesečnog sukoba u kalesijskoj SDA, Džafić, inače predsjednik Općinskog odbora i predsjedavajući Općinskog vijeća, konačno je izabran kao kandidat ove stranke. Najveći rival SDP kandidovat će doktora Muhameda Osmanovića. Mnogi smatraju da će ovo biti još jedna neizvjesna načelnička utrka, u kojoj bi SDP mogao iskoristiti sukob u SDA i prvi put u historiji preuzeti načelničku poziciju.

Svog kandidata na prijevremenim izborima u Kalesiji će imati i SBB, no, njegovo ime još nije objavljeno.

Kada su u pitanju Živinice, kandidat SDA će biti Asim Aljić, nekadašnji ministar u Vladi Tuzlanskog kantona. Aljić je trenutno vršilac dužnosti općinskog načelnika. On je 2012. godine bio kandidat za načelnika, i uprkos pobjedi SDA, u utrci je izgubio od neprikosnovenog Muratovića.

Odluku donosi stranka

U SDP-u se još nisu odlučili između Omera Kupusovića, bivšeg kantonalnog poslanika i Alena Taletovića, bivšeg ministra pravosuđa i uprave u Vladi Tuzlanskog kantona. Kupusović je dobio najviše kandidatura iz mjesnih ogranaka Živinica, pa se očekuje da će on biti kandidat. No, konačnu odluku će donijeti stranački organi.

Nezvanično se može čuti da će SBB u Živinicama kandidovati Fahrudina Pašića za načelnika, dok će kandidat Demokratske fronte biti Asmir Agić. U utrku za načelničku poziciju bi kao nezavisni kandidati trebali ući Salih Durić i Osmo Forčaković, nekadašnji načelnik Živinica.

U svakom slučaju, kampanje će biti zanimljive.

 

(Oslobođenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: