Bingo želi da kupi Ditu, UNIS TOK zainteresovan za Livnicu

Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona, u razgovoru za Faktor.ba je kazao da Vlada intenzivno radi na rješavanju problema u preduzećima na području ovog kantona.

Istakao je da se problemi rješavaju u preduzećima u kojima je najteža situacija i čiji su problemi najaktuelniji u javnosti.

Fabrika deterdženata Dita, u kojoj je pokrenut stečaj, vraća se na stare staze slave. Proizvodi su već na policama Binga, koji će, prema riječima Gutića, nastaviti podržavati ovu fabriku. Velika je vjerovatnoća da će Bingo i kupiti Ditu.

– Bingo i dalje obezbjeđuje sirovinu za proizvodnju. Imaju besplatan plasman u svim Bingovim marketima, uz minimalnu maržu. Bingo na neki način sada ispituje tržište, ali u razgovoru, vlasnik je izrazio želju da kupi Ditu. Sad je tu stvar povjerilaca, banaka, radnika, porezne uprave, kazao  je Gutić.

Stečaj je pokrenut i u Livnici čelika Tuzla. Trenutno se traži strateški partner.

– Zamolili smo predsjednika Suda, da Hajrudin Kunalić, koji je pokrenuo Ditu, da on bude stečajni upravnik i tamo. Uvažili su naš zahtjev. On je postavljen. I ima planove da na isti način, kao i sa Ditom, pokuša pokrenuti i Livinicu – ističe premijer Gutić, dodajući da je jedan od potencijalnih strateških partnera i “Unis Tok”, uspješna firma iz Kalesije.

Iako se Sindikat protivi, premijer navodi da će stečaj biti pokrenut i u Tvornici transportnih uređaja.(TTU), čiji su radnici za danas najavili proteste.

– Mi nećemo popustiti. Idemo u pravcu stečaja i pronalaska strateškog partnera. Mi smo ubijeđeni da kroz stečaj TTU možemo dignuti. Imamo dva – tri čovjeka koji su zainteresovani za TTU. Sada neće niko da uđe, jer je trenutno skupo. Ali, u stečaju će biti jeftiniji. To je jasna logika, kazao  je premijer Gutić za Faktor.

Prije nekoliko dana je stečaj pokrenut i u Fabrici obuće Aida. U međuvremenu se pojavila firma Intral BH, koja želi surađivati sa Aidom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: