BiH poražena u Štokholmu od Švedske

Sušićev štokholmski eksperiment nije uspio. Izmiješana postava BiH je sa neugodnih 4:2 poražena od Švedske koja nije ostavila utisak tako moćne i goropadne ekipe kako konačni rezultat pokazuje.

BiH je solidno odigrala prvo poluvrijeme, ali je na kraju dobila hladan tuš pogotkom Ola Toivonena u 44. minuti.

Kontrola igre

Igrači su se držali Sušićevih uputstava i kontrolirali igru većim posjedom lopte. Izgledalo je to dosta solidno. Šveđani su se gubili trčeći uprazno za loptom. Međutim, u napadu nismo bili opasni.

Naša dva najisturenija igrača Edin Džeko i Zlatan Muslimović nisu imali dobrih lopti i prilika da ugroze gol Šveđana. Puno smokombinirali, ali nismo bili konkretni. Zato su Šveđani iskoristili poklon naše odbrane i Toivanen nas je na odmor poslao sa rezultatskim minusom.

Drugi dio je počeo odlično. Salihovićev slobodnjak je završio u golu za 1:1 i erupciju oduševljenja na tribinama. Brojni navijači BiH su konačno došli na svoje. Međutim, ispostavilo se da je to bilo kratkog daha.

Brojne izmjene u ekipi su ostavile traga. Pojavila se raštimanost u veznoj liniji. Odbrambeni igrači su ostali usamljeni, bez pomoći koju su imali u Muratoviću u prvom dijelu.

Problemi u odbrani

Ni rokada sa vađenjem Pandže i guranjem Mravca na desni bok nije pomogla da se zaustavi brzi Bajrami koji je pravio mnogo problema našoj odbrani.

Pogotovo smo pali nakon izlaska kapitena Spahića sredinom drugog poluvremena. Nedugo nakon toga, njemački sudija Manuel Grafe je darivao domaćine vodstvom od 2:1.

Poslije primljenog drugog gola potpuno smo se raspali, što su Šveđani kaznili i trećim golom. Tamnoputi Martin Olson (Olsson) nije mogao zamisliti bolji debi za A tim, jer je postigao dva gola.

U finišu smo smanjili preko Zeca na podnošljivih 3:2, ali smo u idućem napadu ponovo darivali Šveđane da osiguraju 4:2. Kako to bolno zvuči.

Sjajna podrška navijača

Bh. navijači su okupirali stadionu Rasunda. Ako je na tribinama bilo 22.589 gledalaca, naših je bilo sigurno 15.000. Reprezentacija je imala sjajnu bučnu podršku koja nije prestajala tokom cijelog susreta.

U prvom dijelu su navijači razvukli zastavu sa slikom Saše Papca, uz parolu kako ga nema tri godine. Drugi dio su otvorili bakljadom koja je najavila izjednačujući gol.

Na kraju su se, i pored poraza, radovali sa igračima.

Hasagić uz Mujdžu na tribinama

Selektor Safet Sušić je, kako je i najavio, priliku za puni debi na golu BiH dao Asmiru Begoviću, a mjesto
na klupi je dobio vratar Željezničara Ibrahim Šehić.

To je značilo da je, uz Mensura Mujdžu, koji još nema pravo nastupa za BiH, meč sa tribina pratio Kenan Hasagić koji će na gol reprezentacije stati u Frankfurtu 3. juna na utakmici sa Njemačkom.

Švedska – BiH 1:0

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: