BiH ipak može uspjeti

Kritičkim izvještajem Evropske komisije o napretku BiH u procesu evrointegracija, EU je poručila da želi vidjeti promjene u funkcionisanju države. Uspješan primjer je proces vizne liberalizacije, ocjenjeno u Briselu.

“Poslije oktobarskih izbora u BiH je neophodno da se formira vlast koja će biti opredjeljena za evropsku budućnost zemlje i koja će ubrzati sve potrebne reforme”, naglasio je evropski komesar za proširenje Štefan File. File je navodeći dijelove izvještaja Evropske komisije o napretku BiH u procesu evrointegracija, u protekloj godini izjavio: “Konkretno, BiH mora da dovede u sklad svoj Ustav sa Evropskom poveljom o ljudskim pravima. Mora da se poboljša funkcionisanje institucija. Zemlja mora da bude u situaciji da usvaja i primjenjuje zakone i pravila EU.” Komesar za proširenje je u Briselu ocijenio i da je za BiH neophodno da postigne napredak u ostvarivanju ciljeva i uslova potrebnih za zatvaranje kancelarije visokog predstavnika.

Brisel očekuje pomake

Da je ovogodišnji izvještaj o naperetku BiH  lošiji u odnosu na druge zemlje koje se nalaze u procesu evrointegracija, kao što su Hrvatska, Turska, Island, Makednonija, Srbija ili Crna Gora, smatra predsjednik Odbora Evropskog paralmenta za jugoistočnu Evropu, Edvard Kukan: “Upoređujući dešavanja i rezultate BiH sa drugim zemljama regiona, vidi se da BiH zaostaje i to već izvjesno vrijeme”, rekao je Kukan za Dojče vele i naglasio: “Upravljanje zemljom, politička organizacija zemlje, korupcija, ustavne reforme, sve su to teška i važna pitanja za koje Brisel očekuje da će nova vlast početi da ih riješava.To bi onda pokazalo da se na BiH može gledati kao na budućeg kandidata i člana EU.”

Prema riječima Kukana, Brisel želi da vidi promjene u mnogim stvarima u BiH, a najpre u funkcionisanju države i njenih institucija. Kao pozitivnu oblast, ali i primjer  mogućeg uspjeha BiH, u izvještaju Evropske  komisije navodi se dostizanje standarda zemlje neophodnih za viznu liberalizaciju. Predsjednik Odbora za jugoistočnu Evropu zaključuje da bi upravo ohrabreni primjerom vizne liberalizacije građani BiH morali da izvrše pritisak na svoje političare da se dogovore i krenu brže i u drugim poljima, što bi, ujedno, zemlju vodilo bliže EU.

Proširenje- uspješna priča za EU

Prilikom predstavljanja devet izvještaja o pojedinačnom napretku – za Hrvatsku, Irsku, Tursku, Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru, BiH, Albaniju i Kosovo, Evropska komisija dala je i svoj sud o kandidaturama Crne Gore i Albanije. Tom prilikom “zeleno svjetlo” dobio je samo crnogorski zahtjev za mjesta kandidata za članstvo u EU. Odluku o tome trebalo bi da dodnesu zemlje članice Unije. Istovremeno, komesar za proširenje Štefan File predstavio je u Briselu i “Strategiju proširenja”. Tom prilikom on je naglasio da je proširenje bitno za mir i stabilnost Evrope: “Proširenje nas čini jačima, sa preko 500 milona građana koji žive unutar Unije. Ono nas čini spremnijima da pokažemo naše vrijednosti i interese, kao i da preuzmemo ulogu globalnog igrača. Proširenjem EU dostiže svoje ekonomske i političke ciljeve. To je bila uspješna priča do sad i nadam se da će biti i u buduće.”

Da bi se uspjeh osigurao, politika proširenja prema Fileovim riječima, mora da ostane vjerodostojna. Za zemlje, članice Unije, vjerodostojnost znači rigoroznu uslovljenost koja će voditi potunoj spremnosti zemlja kandidata da postanu dio zajednice. Sa druge strane, vjerodostojnost politike proširenja za potencijalne članice znači konkretnu evropsku perspektivu.

DW

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: