BESPLATNA POMOĆ ZA PREZADUŽENE GRAĐANE

U plusu logo2Udruženje za odgovorno upravljanje ličnim finansijama “U plusu” je organizacija koja pruža besplatne usluge finansijsko-pravnog savjetovanja i edukacije za građane, nastojeći građanima omogućiti nezavisan i stručan savjet u vezi korištenja finansijskih usluga i proizvoda, zaduživanja i otplate duga, njihovih prava proizašlih iz zaduživanja, a sve kako bi građani više znali i pametnije donijeli odluku, odnosno riješili svoj problem ukoliko ga imaju.

Udruženje “U plusu” želi biti uz građane kako bismo ih osnažili da bolje razumiju finansijske usluge i proizvode, svoja prava u komunikaciji sa finansijskim isntitucijama  i odgovornije upravljaju vlastitim novcima.

 

Udruženje “U plusu” će u narednom periodu, putem portala www.radio-feral.ba  biti na raspolaganju da potpuno besplatno odgovori na eventualna pitanja čitatelja portala, te podijeli savjete,  kako bi, uz stručnu pomoć,  prezaduženost ili neki drugi problem proizašao iz odnosa sa bankama ili mikrokreditnim organizacijama bio što lakše riješen.

Budite slobodni pisati redakciji portal, ali i direktno kontaktirati Udruženje “U plusu” putem besplatne info linije broj 080 02 02 56 ili posjetom prostorijama udruženja koje se nalaze u Tuzli ulica Klosterska 3 ili u Sarajevu ulica Obala Kulija bana 2.

 

Pitanje: Imam debitnu karticu. Banka mi nudi kreditnu kartice pa me zanimaju osnovne karakteristike kreditnih kartica.

 

Odgovor: Debitna kartica omogućava klijentima da troše svoj novac sa svog tekućeg računa. Kreditna kartica omogućava klijentima da pozajmljuju novac od banke.

Kreditne kartice predstavljaju vrstu revolving kredita. Ovi krediti nemaju ugovoren rok otplate ni fiksnu mjesečnu ratu. Dozvoljeno je tokom cijelog vremena trajanja kredita koristiti odobrena sredstva, otplatiti dug i ponovo se zadužiti. Jednom mjesečno, banka šalje izveštaj za kreditnu karticu. Izvještaj sadrži podatke o svim plaćanjima u toku mjeseca kao i dug iz prethodnog perioda ukoliko ga ima.

Kartica omogućava kupovinu dobara i usluga i povlaćenje novca u okviru odobrenog kreditnog limita. Po ovoj kartici zaračunava se mjesečna kamata. Kad kupujete proizvode i usluge kreditnom karticom obično imate na raspolaganju  kraći besplatni kreditni period tokom kojeg dospjeli iznos trebate platiti i u tom periodu nema naplate kamate. Ako odgodite plaćanje tog iznosa bit će vam zaračunata kamata za period kreditiranja. U slučaju povlačenja gotovine s bankomata ne postoji besplatni kreditni period.

Ostatak duga se obnavlja na mjesečnoj osnovi. To bi značilo da su bankarski mjesečni zahtjevi plaćanje minimalno 5 % duga, a ostatak se smatra obnovljenim kreditom u trajanju od jednog mjeseca. Banka naplaćuje od vas mjesečnu kamatu na iznos dugovanja. Vi, kao klijent, imate pravo na korištenje kartice sve dok ne dostignete maksimalni iznos zaduženja koji vam je odobrila banka. Savjetujemo da se uplaćuje više od 5 %.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: