BESPLATNA POMOĆ ZA PREZADUŽENE GRAĐANE

U plusu logo2Udruženje za odgovorno upravljanje ličnim finansijama “U plusu” je organizacija koja pruža besplatne usluge finansijsko-pravnog savjetovanja i edukacije za građane, nastojeći građanima omogućiti nezavisan i stručan savjet u vezi korištenja finansijskih usluga i proizvoda, zaduživanja i otplate duga, njihovih prava proizašlih iz zaduživanja, a sve kako bi građani više znali i pametnije donijeli odluku, odnosno riješili svoj problem ukoliko ga imaju.

Udruženje “U plusu” želi biti uz građane kako bismo ih osnažili da bolje razumiju finansijske usluge i proizvode, svoja prava u komunikaciji sa finansijskim isntitucijama  i odgovornije upravljaju vlastitim novcima.

 

Udruženje “U plusu” će u narednom periodu, putem portala www.radio-feral.ba  biti na raspolaganju da potpuno besplatno odgovori na eventualna pitanja čitatelja portala, te podijeli savjete,  kako bi, uz stručnu pomoć,  prezaduženost ili neki drugi problem proizašao iz odnosa sa bankama ili mikrokreditnim organizacijama bio što lakše riješen.

Budite slobodni pisati redakciji portal, ali i direktno kontaktirati Udruženje “U plusu” putem besplatne info linije broj 080 02 02 56 ili posjetom prostorijama udruženja koje se nalaze u Tuzli ulica Klosterska 3 ili u Sarajevu ulica Obala Kulija bana 2.

 

Pitanje: Moja majka ima kredit u jednoj banci sa ratom od 300 KM. Ostalo je još 5 godina. Otplata kredita je uredna. Majka razmišlja o prijevremenom zatvaranju kredita te me zanima koji su uslovi kod prijevremene otplate kredita.

 

Odgovor: Kredit se  može vratiti i prije roka, čime se stiču uslovi da se ukupni troškovi kredita značajno smanje. Prijevremena otplata duga podrazumijeva otplatu dospjele i nedospjele glavnice i dospjele neplaćene kamate. Za prijevremenu otplatu se plaća naknada koja ne smije biti veća od naknade koja je prvobitno obračunata za obradu kreditnog zahtjeva. Prema odluci Agencije za bankarstvo naknada za troškove obrade kredita ne smije biti veća od 2%.

 

Vrlo je važno znati kada je dobro izvršiti prijevremenu otplatu kredita. Na primjer, prvih nekoliko godina otplate dugoročnog kredita mjesečni anuitet (rata) sastoji se od većeg dijela kamate i manjeg dijela glavnice, zbog čega je veoma važno dobro procijeniti da li je i kada najpovoljnije izvršiti prijevremenu otplatu.

 

Udruženje u Plusu

Klosterska 3, Tuzla

Tel:  035 249 381

Fax: 035 249 162

 

www.uplusu.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.