BESPLATNA POMOĆ ZA PREZADUŽENE GRAĐANE!

U plusu logo2Udruženje za odgovorno upravljanje ličnim finansijama “U plusu” je organizacija koja pruža besplatne usluge finansijsko-pravnog savjetovanja i edukacije za građane, nastojeći građanima omogućiti nezavisan i stručan savjet u vezi korištenja finansijskih usluga i proizvoda, zaduživanja i otplate duga, njihovih prava proizašlih iz zaduživanja, a sve kako bi građani više znali i pametnije donijeli odluku, odnosno riješili svoj problem ukoliko ga imaju.

Udruženje “U plusu” želi biti uz građane kako bismo ih osnažili da bolje razumiju finansijske usluge i proizvode, svoja prava u komunikaciji sa finansijskim isntitucijama  i odgovornije upravljaju vlastitim novcima.

 

Udruženje “U plusu” će u narednom periodu, putem portala www.radio-feral.ba  biti na raspolaganju da potpuno besplatno odgovori na eventualna pitanja čitatelja portala, te podijeli savjete,  kako bi, uz stručnu pomoć,  prezaduženost ili neki drugi problem proizašao iz odnosa sa bankama ili mikrokreditnim organizacijama bio što lakše riješen.

Budite slobodni pisati redakciji portal, ali i direktno kontaktirati Udruženje “U plusu” putem besplatne info linije broj 080 02 02 56 ili posjetom prostorijama udruženja koje se nalaze u Tuzli ulica Klosterska 3 ili u Sarajevu ulica Obala Kulija bana 2.

 

Pitanje: Imam jedan kredit, ostao sam bez posla. Obzirom da imam 55 godina i imajući u vidu prilike na tržištu rada, te moju stručnu spremu koja je SSS,  nema izvjesnosti dodatnog zaposlenja.

 

Čim sam ostao bez posla obratio sam se finansijskoj instituciji kod koje imam kredit i oni su mi ponudili reprogramiranje kredita kako bi mi se smanji iznos mjesečne rate. Nije mi baš najjasnije šta je to reprogramiranje.

 

Odgovor: Upravni odbor Agencije za bankarstvo FBiH i Agencije za bankarstvo RS usvojio je odluke o privremenom reprogramu kreditnih obaveza građana u finansijskim institucijama, čime je otvoren prostor za rješavanje problema brojnih osoba koje u ovom trenutku ne mogu redovno servisirati svoje kreditne obaveze. Reprogramom, odnosno restrukturiranjem kreditnih obaveza, smatra se produženje krajnjeg roka za otplatu kredita najmanje 12 mjeseci, čime se smanjuju rate kredita, pod uslovom da dužnik nema kašnjenja duže od 90 dana u otplati kredita koji se restrukturira.

 

Uz zahtjev, građani finansijskoj instituciji moraju priložiti dokaz da su:

–         bez posla ostali ne svojom krivicom,

–         da im je znatno smanjena plata,

–         da platu primaju s kašnjenjem od najmanje tri mjeseca,

–         ili neku drugu vrstu dokumenata kojom potvrđuju da trenutno nisu u stanju vraćati svoje kredite.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: