Premijer Vlade TK-a Bego Gutić podnio ostavku

Premijer TK-  Bego Gutić podnio je ostavku na sjednici Skupštine TK, koja je u toku. Traži da se u dnevni red sjednice uvrsti ova tačka.

Trenutno je u Patlamentu TK  pauza nakon koje bi se trebalo nastaviti zasijedanje.

– Tačno je da sam podnio ostavku na mjesto premijera Vlade TK još prije dva dana u Skupštini TK, danas sam to i zvanično potvrdio. Razlog zbog kojeg sam posnio ostavku jeste sporost procesa u radu Vlade TK, kao i jedan dio ministara koji nisu ispunjavali svoje obaveze koje su bile postavljenje pred njih. Mislim da reforme u Vladi TK trebaju da idu dosta brže – kazao je Bego Gutić za Avaz.

ostavka-premijera

Ranije je najavljeno da bi na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona, najvjerovatnije, moglo doći do rekonstrukcije kantonalne Vlade, potvrdio je izvor Radija Feral iz Skupštine TK-a.

Ministri Demokratske fronte  su trebali biti smjenjeni, a umjesto njih u vlast bi ušli kadrovi SBiH.

Smjenu ministara Demokratske fronte, po svemu sudeći, neće podržati zastupnici BPS-a.  Posljednje informacije govore da dva zastupnika ove stranke Mirsad Selimović i Mirza Sakić nisu stavili svoj potpis i da će glasati protiv. Navodno je predsjednik BPS-a Sefer Halilović zatražio od svojih zastupnika da ne podrže smjene ministara iz DF-a, jer, kako se šekulira, DF i BPS od ranije imaju dogovor o saradnji.

Međutim, bez obzira što će izostati podrška BPS-a, smjenu ministara iz stranke Željka Komšića mogli bi podržati neki od zastupnika iz Demokratske fronte, jer je,navodno, došlo do „pucanja“ Kluba DF-a,  potvrdio je naš izvor.

Novoformiranu skupštinsku većinu u TK-a činit će SDA, SBiH, NSRZB i neki od zastupnika DF-a. Ovakva većina imala bi ukupno 18 ruku u Skupštini TK-a, što bi bilo dovoljno da za smjenu ministara iz Demokratske fronte. Međutim, ni sadašnja matematička većina se ne može smatrati u potpunosti stabilnom, jer, navodno,  tri poslanika iz redova SDA nisu pod uticajem Kukićeve i Gutićeve struje u toj stranci, i niko sa sigurnošće ne može tvrditi da će podržati svaku inicijativu koja bude usaglašana u novoj koaliciji.

Također, ostaje nejasno da li će u paketu biti smijenjeni i ministri iz BPS-a, ukoliko dva zastupnika ove stranke ne budu dio nove skupštinske većine.

Sigurno je da će u opoziciji će biti SDP, SBB, DF i najvjerovatnije BPS. Ipak, sve dileme o eventualnim smjenama u Vladi TK-a bit će razriješene na današnjoj sjednici Skupštine TK-a.

 

 

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: