Bebek, Žera, Dedić, Novak i drugi ispratili Kemala Montena

Veliki broj prijatelja i kolega danas se posljednji put oprostio od kantautora Kemala Montena na zagrebačkom groblju Mirogoj. Uz lijes je kratko stajao i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Od Montena su se govorima oprostili Siniša Škarica i Rade Šerbedžija, koji je izrecitirao poznatu kantautorovu pjesmu “Dušo moja“.
Posljednju počast preminulom kolegi, koji će biti sahranjen u srijedu, 28. januara, u Aleji velikana na sarajevskom groblju Bare, odala je gotovo čitava hrvatska estrada: Željko Bebek, Dražen Žerić Žera, Boris Novković, Arsen Dedić, Gabi Novak, Tereza Kesovija, članovi grupe Novi fosili, Aki Rahimovski, Sandi i brojni drugi umjetnici.

“Cijeli naš muzički svijet zadužio je svojim lijepim riječima, lijepim pjesmama koje je napravio. Posjedovao je duh koji će zaista faliti. Bio je jedinstven i nek’ nam takav i ostane. Sjećat ćemo ga se kao jedinstvenog“, kazao je Željko Bebek, Montenov kolega i nekadašnji vokal grupe Bijelo dugme.
Dražen Žerić Žera iz Crvene Jabuke kazao je kako se u Montenu “dogodio spoj Bosne i Italije” i da je po tome bio jedinstven. Žeru i cijelu njegovu generaciju tzv. sarajevske škole pop muzike Monteno je zadužio, kako je kazao Žera, kada su se počeli baviti muzikom.

Ukazao je na posebnost Montenovih tekstova koje danas sve više nedostaje.
Nakon komemoracije, automobil s lijesom u kojem je tijelo Kemala Montena, preminulog 21. januara, napustio je potom Mirogoj i zaputio se prema Sarajevu u kojem će biti obavljen pogreb ovog istinski velikog umjetnika.

 

 

 

(Anadolija)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: