Balkanska fudbalska liga sa 22 kluba trebala bi igrati već od ove jeseni

Balkanska fudbalska liga sa 22 kluba trebalo bi da startuje na jesen, ali bez prvoplasiranih timova iz regiona koji igraju u Evropi, rečeno je jučer na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen projekat Balkanfudbal, koji ima za cilj da promoviše, planira, organizuje i razvija balkanski fudbal.

Balkanska liga i prvenstvo je pouzdana formula za razvoj sporta, ali u njoj neće učestvovati Partizan, Crvena zvezda, Dinamo, Hajduk i ostali najbolji klubovi iz regiona, već klubovi, koji su na sredini tabele, rekao je predsjednik Balkanfare, regionalne mreže FARE (Fudbal protiv rasizma u Evropi) Nelko Nelkovski.

On je dodao da su nacionalna prvenstva slaba, da to utiče na kvalitet fudbala, zbog čega većina klubova, sem Partizana, ispadaju u prvom ili drugom krugu evropskih takmičenja.

Naša filozofija je da gradimo najbolje moguće odnose među zemljama Balkana.

Danas je neophodna saradnja, a Balkanfudbal liga je naš doprinos sportsko-kulturnoj saradnji i zajedničkom iskoraku u budućnost”, rekao je Nelkovski.

Organizovano regionalno fudbalsko takmičenje između klubova iz 11 balkanskih zemalja sastojalo bi se iz Prve i Druge lige, a na kraju šampionata nagrade bi dobijale prvoplasirane tri ekipe, dok bi finansijske koristi imali svi učesnici lige, rekao je sportski direktor Balkanskog fudbalskog prvenstva Filip Jovićević.

On je dodao da će Druga Balkanska liga imati četiri regiona – Istočni, Zapadni, Sjeverni i Južni, a da će se u svakom regionu takmičiti po tri kluba iz drugih liga.

„Projekat Balkanfudbal podrazumjeva i organizovanje Balkanskog fudbalskog prvenstva svake četvrte godine, oficijalnog takmičenja nacionalnih fudbalskih reprezentacija u godinama kada nema evropskog ili svjetskog fudbalskog prvenstva”, rekao je Jovićević.

Prema njegovim riječima, Balkanfudbal podrazumjeva i stvaranje regionalne reprezentacije, sa kompletnim stručnim štabom na čelu sa selektorom, koja bi jednom godišnje igrala utakmice sa reprezentacijama iz ostalih regiona Evrope i svijeta.

Velike navijačke grupe u novoj ligi neće imati interesa, rekao je potpredsjednik Balkanfare Milan Hosta i time potvrdio odsustvo učešća najjboljih klubova u regionu.

“Ne želimo nikoga unaprijed da otpisujemo, ali sigurno nećemo dozvoliti da nešto destrulktivno uđe u ovaj sistem. Neka postoje dvije lige, jedna u kojoj se tuku i druga gdje će se ljudi veseliti i sa osmjehom dolaziti na stadione, pa nek narod bira na koje će ići”, rekao je Hosta.

Balkanfudbal je formiran na osnivačkoj sednici 18. i 19. oktobra 2010. godine u Kragujevcu, a registrovan je u Skoplju, gdje se nalazi i njegovo sjedište.

Tanjug

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.