Bahrija Umihanić prijedlog za mandatara Vlade TK-a

Grupa  od pet zastupnika u Skupštini TK-a jučer je za mandatara Vlade TK-a predložila prof.dr. Bahriju Umihanića. Na ovaj korak su se odlučili ,kako su kazali, jer stranke koje imaju najviše zastupnika u Skupštini TK-a još nisu izašle sa konkretnim prijedlozima za premijera Vlade TK-a.

Samostalni poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona, te poslanici NSRzB i BPS-a,  pokrenuli su ovu  inicijativu nakon obavljenih konsultacija sa većinom poslanika u Skupštini TK, te razmatranja svih do sada predloženih kandidata, gdje su u obzir uzete isključivo naučne, akademske, stručne reference, rad u privredi, kao i činjenica da je Umihanić jedini kandidat koji je sačinio prijedlog Programa rada Vlade.

Također, Umihanić je dobio podršku radnika, neformalnih grupa, Udruženja nezaposlenih i Udruženja poslodavaca TK. Pozvali su i druge zastupnike u Skupštini TK-a da potpišu inicijativu, koju će nakon što se prikupi dovoljan broj potpisa predati predsjedniku Skupštine TK-a.

Zbog sporosti cijelog procesa te prekoračenja rokova predsjedavajući Skupštine TK javno je pozvao klubove poslanika da ubrzaju donošenje odluke.„Po Ustavu  i poslovniku Skupštine TK poslaničke grupe i Klubovi poslanika su obavezni predsjedniku Skupštine dostaviti prijedlog mandatara sa dokazom da ima većinu u Skupštini“, izjavio je Slađan Ilić, predsjedavajući Skupštine TK.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.