AUSTRIJSKI AMBASADOR U TUZLI

U okviru posjete Tuzlanskom kantonu, Ambasador Republike Austrije u Bosni i Hercegovini, nj. e. Donatus Koeck posjetio je jučer premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića.

Tema razgovora bila je ekonomsko – politička situacija u Tuzlanskom kantonu nakon formiranja vlasti, te prioriteti Vlade Tuzlanskog kantona u narednom periodu. Posebna pažnja posvećena je oblastima zaštite okoliša i turizma na području našeg kantona.

 

Kako je istakao ambasador Koeck, Tuzla  i Tuzlanski kanton imaju jaku saradnju sa Austrijom, a u industrijskom sektoru u Tuzlanskom kantonu austrijske kompanije su prisutne u značajnoj mjeri. Osim industrije i privrede, ambasador je akcentirao i prisustvo austrijskih organizacija u humanitarnim projektima.

Premijer Čaušević je upoznao Ambasadora sa poteškoćama i budžetskim deficitom s kojim se Tuzlanski kanton suočava ove godine, ali i napomenuo da je glavni prioritet ove vlade smanjenje stope nezaposlenosti. „Kada bi bilo više uspješnih projekata privatizacije kao što je to slučaj sa Fabrikom cementa u Lukavcu, broj nezaposlenih bio bi znatno manji i taj model mora nam biti vodilja za buduće privatizacijske projekte“, istakao je premijer Čaušević.

 

Na kraju sastanka Ambasador i Premijer su se složili da dosadašnja ekonomska iskustva, 130.000 Bosanaca i Hercegovaca koji borave, te 25.000 studenata iz BiH koji studiraju u Austriji predstavljaju dobru osnovu za dalje jačanje i ostvarivanje još tješnje saradnje sa ovom, nama partnerskom i prijateljskom zemljom.

 

Osim premijera Čauševića i ambasadora Koeck-a sastanku su prisustvovali ambasadorova supruga Marie KoeckThoby ministrica za obnovu razvoj i povratak TK Dijana Bilanović i savjetnica premijera za međunarodnu saradnju Jasna Hivziefendić.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: