Austrijska vlada usvojila nacrt zakona o islamu

Austrijska vlada usvojila je nacrt zakona o islamu, kojim, navodno, treba da se djeluje protiv širenja mržnje i radikalizacije.

Zabrana finansiranja hodža i džamija iz inostranstva glavni je dio novog zakona o islamu.

Pošto novi zakon zabranjuje djelovanje imama koji su plaćeni iz inostranstva, oko 65 islamskih službenika, koje plaća turska vlada, moraće do kraja iduće godine napustiti Austriju.

Bez prelaznog roka

Austrijski Ministar vanjskih poslova Sebastijan Kurz i ministar bez portfelja Josef Ostermayer nisu prihvatili zahtjev Islamske zajednice u Austriji da se uvede prelazni rok od 15 godina, već su ostali pri tome da se problem stranih imama i finansiranja iz inostranstva riješi do kraja iduće godine.

Također nacrt zakona, koji treba da prođe parlament, predviđa da sva udruženja i klubovi koji imaju i vjerska djelovanja ubuduće moraju da djeluju pod zvaničnim vjerskim društvima kao što je Islamska zajednica u Austriji, ili Alevitska zajednica.

Zakon isto tako jasno podvlači da zakoni države imaju prednost u odnosu na vjerska pravila.

Predsjednik Islamske zajednice u Austriji Fuat Sanac ne podržava zakon o islamu, posebno dio koji se odnosi na finansiranja iz inostranstva i najavljuje da će njegova organizacija najkasnije do 22. decembra izjasniti o ovom zakonu.

On je izrazio nadu da će nacrt zakona biti izmijenjen i da će se prilagoditi tako da turski imami mogu ostati u zemlji.

Inače, zakon predviđa i da se molitve drže na njemačkom jeziku.

 

(Aljazeera/Agencije)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.