Asim Aljić novi načelnik Živinica: Prioritet je donošenje budžeta za ovu godinu

Prijevremeni izbori za načelnika općine Živinice su završeni. Građani ove općine dali su povjerenje da ih u narednu godinu i pol dana predstavlja, Asim Aljić (SDA), koji je na osnovu 11. 594 glasa, izabran za novog načelnika općine Živinice.

U razgovoru za radio Feral, Aljić ističe da nije zadovoljan brojem građana koji su izašli na prijevremene izbore, ali da je zadovoljan sa brojem glasova koje je dobio, kao i razlikom preko 5 000 glasova koju je ostvario, u odnosu na protukandidata Saliha Durića (nezavisni kandidat) , koji se našao na drugom mjestu, od ukupno 6 kandidata koji su se kandidovali na prijevremenim izborima za načelnika općine Živinice.

Prije nego što je izabran za novog načelnika općine Živinice, Aljić je obnašao funkciju v.d. načelnika, a kako  kaže za njega je to bila prednost i mana. Prednost vidi u tome da su ga građani mogli bolje upoznati, a nedostatak u tome što nije imao dovoljno vremena, za razliku od drugih protukandidata, da vodi predizbornu kampanju.

Aljić smatra da je jedan od osnovnih razloga njegove pobjede na izborima taj što dolazi  iz jake, organizovane političke stranke.

– Jedna grupa ljudi, koji su članovi SDA,  su pokušali da nametnu svoje lične interese, i podržavali su kandidata koji nije bio naš član. Stranka demokratkse akcije će u naredonom periodu poduzeti određene mjere koje su predviđene statutom, naročito,  što će uskoro biti unutarstranački izbori, i oni ljudi koji su radili mimo stavova stranke neće biti birani, niti mogu birati, kaže Aljić.

Toplifikacija Živinica je jedan od dugoročnih problema u ovom gradu. Načelnik općine Živinice smatra da nije puno obećavao građanima, ali da će pokušati da rješi ovaj problem.

– S obzirom na to da su u pitanju prijevremeni izbori, ja nisam puno obećavao, ali ću pokušati da započnem jedan veliki projekat, a to je toplifikacija grada, također i eko deponiju koja bi povezivala tri grada: Živinice, Banovići i Kladanj, na taj način bi riješili problem odlaganja otpada, planiramo i dovršetak izgradnje Bulevara u gradu, govori Aljić za Radio Feral.

Prema njegovom mišljenju prioritet je donošenje  Odluke o budžetu općine Živinice, s obzirom da budžet još nije donesen.

Podsjetimo, na prijevremene izbore 22. 2. 2014.godine  izašlo je 23.080 građana ili 43,22 posto upisanih u biračke spiskove općine Živinice. Inače, registrovanih birača sa pravom glasa bilo je 53.399. Izlaznost po pojedinim biračkim mjestima kretala se od 13 do 73  posto. Najmanja izlasnost je bila u gradskom dijelu  općine Živinice.

 

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.