Amar Hasanović, iz Sarača kod Kalesije, najmlađi je bosanski pilot

Kalesija je nedavno dobila najmlađeg pilota. Riječ je o 15-togodišnjem Amaru Hasanoviću, iz Sarača kod Kalesije, koji je 31. jula imao svoj prvi samostalni letio na jedrilici „Blanik L13”. Letio je na visini od 350 metara i kaže da nije imao straha.

pilot_4

– Let je trajao 15 minuta. Straha nije bilo jer je ljubav prema letenju jača od bio kojeg straha. Zahvalan sam svima koji su mi pomagai u obuci za pilota: Mirzi Sinanoviću. Nedimu Biščeviću, Mehi Emkiću, mom prvom učitelj letenja s kojim sam završio osnovnu obuku za pilota jedrilice. Zahvaljujem se i Muji, Dariju i ostaloj ekipi iz Aerokluba Tuzla, kazuje Amar Hasanović.

Sanja let pravim avionom

Amar Hasanović član je Aerokluba Tuzla od 2013. godine. Ljubav prema letenju usadio mu je otac Nermin.

pilot_2

– Moj otac je u djetinstvu dosta boravio na sportskom aerodromu Jeginov Lug i bio je na korak do ostvarenja svog sna da postane pilot jedrilice, ali rat ga je spriječio u tome. On me kao malog, kad sam imao pet godina, odveo na aerodrom i zajedno smo se provozali u avionu „Utva 75“ i od tada sam se vezao za letenje, priča Amar.

San mu je, kako kaže, kao i svim pilotima da nekad vozi pravi avion.

pilot_3

– Kada se prvi puta, sa 12-13 godina života pojavio na sportskom aerodromu i trčkarao za avionima i jedrilicama, jednostavno se moglo predosjetiti da smo dobili budućeg pilota. Sa nevjerovatnom pažnjom usvajao je sva neophodna terijska znanja i nakon položenih ispita pristupio letačkoj obuci za pilota jedrilice u Škole letenja Aerokluba Tuzla tokom jula 2106. godine na sportskom aerodromu u Donjim Rainicima kod Kalesije. Amar je dokaz da je znanje ponovo u modi u Bosni i Hercegovini i dokaz da se trud, rad i zalaganje uvijek isplati u životu, kaže Nedim Biščević, predsjednik Aerokluba Tuza o najmlađem bosanskom pilotu Amaru Hasanoviću.

Kalesijski šampion znanja

Amar Hasanović, sin Nermina i Azre, odličan je učenik. Ove godine dobio je i „Proaktivino“ priznanje „Kalesijski šampion znanja 2016“ kao pobjednik na općinskom takmičenju za kalesijske osnovce iz njemačkog jezika i iz hemije.  Završio je osnovnu školu i upisao medicinsku školu u Tuzli.

 

 

 

 

 

(Neon TV)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: