ALARMANTNA FINANSIJSKA SITUACIJA NA UKC-u TUZLA : Gotovo devet miliona gubitak u 2011.

Tekuća sredstva UKC-a preko 18 miliona maraka, kratkoročne obaveze veće od 50 miliona, a dobavljačima dužni 40 miliona maraka.

Finansijsko stanje Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla je alarmantno. Nastavljen je trend negativnog poslovanja. Samo u 2011. zabilježen je gubitak od oko osam miliona i 807 hiljada maraka. Ovo je, između ostalog, rečeno novinarima u Tuzli, kada su članovi Upravnog odbora ove zdravstvene ustanove, predstavili Izvještaj o radu i poslovanju u 2011. godini.

Dva sumnjiva miliona

– Ne želimo u ovom trenutku skidati odgovornost sa sebe, ali ne želimo ni prihvatati nešto u čemu nismo aktivno učestvovali u 2011. godini. Mi smo prihvatili izvještaj koji je podnio direktor ustanove. Izvještaj pokazuje realno i objektivno stanje položaja UKC-a Tuzla, te ga dostavljamo našem osnivaču, kazao je Amer Odobašić, predsjednik Upravnog odbora UKC-a Tuzla.

S obzirom na to da se na kontu sumnjiva i sporna potraživanja nalaze blizu dva miliona maraka, prema Odobašićevim riječima, ni buduća projekcija budžeta UKC-a ne izgleda optimistično.

– Sabirući ove cifre, dobićemo gubitak oko 11 miliona maraka. Od ovog iznosa sigurno nećemo moći naplatiti 870.000 maraka sumnjivih i spornih potraživanja od neosiguranih lica. Treba napomenuti da se kontu potraživanja vodi i preko milion maraka po osnovu neosiguranih lica, koja će protokom vremena postati sumnjiva i sporna, a u skoroj budućnosti nenaplativa i otpisana, kazao je Odobašić, navodeći da tekuća sredstva UKC-a iznose preko 18 miliona maraka, kratkoročne obaveze više od 50 miliona, od čega su  dobavljačima dužni 40 miliona maraka.

Nelikvidnost

– Ovo sve ukazuje na nelikvidnost ustanove. Aktiva, kako bi ekonomisti rekli, UKC-a iznosi 126 miliona maraka. Ukupne obaveze su 101 milion, a kapital 24 miliona. Znači, proteklih godina su se gubici kompenzirali smanjivanjem kapitala UKC-a. Tako je od 1998. izgubljeno 61 posto kapitala, odnosno 37 miliona maraka, kazao je Odobašić.

Pored njega, s novinarima su razgovarali i članovi Upravnog odbora Midhat Tabaković, Denijal Tulumović i Mario Križić.

 

Samir Karić/Oslobođenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: