Ako ih Vlada TK bude ignorirala, prosvjetari stupaju u generalni štrajk

Prosvjetni radnici s područja Tuzlanskog kantona jučer su održali polusatni štrajk upozorenja zbog, kako su naveli njihovi sindikalni predstavnici, ignorantskog odnosa Vlade TK i najave smanjenja plaća i naknada u 2016. godini.

– Vlada TK očito igra na kartu isteka kolektivnih ugovora 18. decembra. Faktički, nakon tog datuma mi ostajemo bez ugovorenih prava i padamo u milost ili nemilost Vlade TK.Ako potraje ovakav ignorantski odnos, stupit ćemo u generalni štrajk – kazao je Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjegi visokogobrazovanja TK.

Predsjednik Sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja Mirzet Pozderović navodi da je Vlada TK nedavno donijela jednostranu odluku o ukidanju regresa za 2015. te da su dostavili svoja četiri modela za isplatu plaća i naknada u 2016. godini.

– Mi ispod svog minimuma nećemo ići, a to je plaća nastavnika od 760 KM – istakao je Pozderović.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH u TK Fahrudin Šahović kazao je da Vlada TK namjerava uštedjeti 10 miliona KM, a najlakše je zavući ruku u džep 10.000 budžetskih korisnika.

– Pozivamo Vladu TK da otvori socijalni dijalogMeđutim, naše poziveVlada TK ignorira – rekao je Šahović.

Sindikalni predstavnici naveli su i da budžetski korisnici u TK nisu dobili regres u iznosu od 400 KM za 2015. godinu, ali je regres u punom iznosu isplaćen sudijama i tužiocima u TK.

Vlada TK je sindikatima budžetskih korisnika predložila četiri modela smanjenja plaća i naknada u 2016. godini. Prvi model podrazumijeva ukidanja regresa i smanjenje plaće za 3,5 posto.

Drugi model je isplata polovine regresa i smanjenje plaće za 4,5 posto, treći isplata četvrtine regresa i smanjenje plaće za 5 posto i četvrti model isplata regresa u punom iznosu, ali smanjenje plaća za 5,5 posto.

Svi modeli donijeli bi uštede od oko 10 miliona KM.

 

 

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: