Akcija SIPA-e u NLB Tuzlanskoj banci: U sefovima Vlaseničana uhapšenih u Italiji zaplijenjeno 1,3 miliona KM

U tri sefa deponovana u NLB Tuzlanskoj banci u Tuzli pripadnici SIPA-a zaplijenili su oko 1,3 miliona KM i 2,8 kilograma zlata koji pripadaju porodici Hrustić iz Vlasenice, a sumnja se da potječu od kriminalnih aktivnosti počinjenih u Italiji i Španiji.

Enormno bogatstvo

Akcija SIPA-e izvedena je po nalogu Suda BiH, a u saradnji s pravosudnim organima Italije, koji vode istragu protiv nekoliko članova mnogobrojne romske porodice iz Vlasenice, koja godinama živi u Italiji i dijelom u Španiji. Sefovi u kojima su pronađeni novac i zlato koristili su A. H., N. H. i H. H. Svi su državljani BiH, a trenutno se nalaze u pritvoru u Italiji.

Njih italijansko pravosuđe sumnjiči za organizirani kriminal, neovlašteni promet opojnim drogama i pranje novca. Pretpostavlja se da su tako “zarađen” novac Hrustići prebacivali u BiH i deponovali u sefove iznajmljene u Tuzlanskoj banci.

Inspektori SIPA-e u sefovima su pronašli ogromne količine novca u različitim valutama i apoenima. Tako je zaplijenjeno 660.000 eura, 24.000 američkih dolara, te čak i 48.000 japanskih jena. Uz to, u sefovima se nalazilo i oko 2,8 kilograma zlata u zlatnicima i nakitu.

U Vlasenici, gdje manje-više svi znaju za enormno bogatstvo romske porodice Hrustić, malo je onih koji su bili iznenađeni količinom novca koji je pronađen u sefovima.

– O tim sefovima se pričalo, kao i o sumnjivim poslovima članova zaista mnogobrojne porodice. Njihov ceribaša i alfa i omega svih poslova do prošle godine bio je Ismet Hrustić zvani Šanga, koji ima veleljepnu kuću na tri sprata u Vlasenici. On ima desetak sinova i desetine unučadi, tako da je teško svima i imena zapamtiti. Šanga je prošle godine umro, a na dženazu u Vlasenicu došli su gotovo svi članovi porodice i svi su bili u crnim odijelima i vozili crne “mercedese”. Desetine skupocjenih vozila toga dana su se slile u Vlasenicu. Takav vozni park ne može se vidjeti ni u Dubaiju – kaže naš sagovornik iz Vlasenice.

On kaže da su svi pretpostavljali čime se bave Hrustići, ali da se niko o tome nije raspitivao, niti glasno pričao.

Zakupili hotel

– Bilo je još njihovih dženaza i svaki put je slika ista. Znali su čak zakupiti i cijeli hotel “Panorama” u vrijeme dok borave ovdje – navodi naš sagovornik.

Hrustići su u toku rata i neposredno nakon njega prvo odselili u Zagreb, a nakon toga prešli u Italiju, do Đenove i Rima, dok dio porodice navodno živi u Španiji.

Nema odgovornosti banke

Sagovornik “Avaza” koji je vrlo dobro upućen u ovu akciju kaže kako istraga neće biti usmjerena prema bilo kome u NLB Tuzlanskoj banci, jer u ovom slučaju nema njihove odgovornosti.

– Oni su samo iznajmili sefove, što je uobičajena i zakonita praksa – kaže on.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: