Aida ide u stečaj, a radnicima će biti uvezan staž

Vlada Tuzlanskog kantona je na današnjoj sjednici donijela odluku o prihvatanju teksta sporazuma o preuzimanju obaveze plaćanja obračunatih, a neuplaćenih određenih javnih prihoda obaveznika uplate Fabrike obuće Aida.

Radi se o sporazumu koji garantuje uvezivanje 18 godina radnog staža radnicima Aide. Naime, Vlada bi u naredne tri godine trebala izdvajati po milion i 860.000 maraka, kako bi se radnicima uvezao staž.

Kako je danas izjavio resorni kantonalni ministar Srđan Mićanović, sa ovim sporazumom su upoznati Sindikat i radnici.

– Radnici koji potpišu da prihvataju sporazum, njima će u naredne tri godine biti uvezan radni staž. Oni zaposlenici koji ne budu htjeli da potpišu ovaj sporazum, oni će se rješavati u sklopu stečajnog postupka. Prilikom potpisivanja ovog sporazuma, direktor Aide je obavezan da u roku od osam dana podnese zahtev za stečaj, kazao je ministar.

On je pojasnio da će se kroz stečaj rješavati i pitanja onih zaposlenika koji ne budu željeli da potpišu ovaj sporazum.

– Njihova potraživanja će biti namirivana iz stečajne mase, ukoliko je bude dovoljno, kazao je Mićanović, navodeći da će se o sporazumu izjašnjavati i poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona. Ministar je naveo da će Aida, koja će u svom nazivu imati dodatak “u stečaju”, nakon dugo godina imati svoj račun, te da će moći poslovati.

 

 

(S.K./Faktor.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: