Agoniji u "Konjuhu" ne nazire se kraj

1Agoniji u nekadašnjem privrednom gigantu “Konjuhu” iz Živinica ne nazire se kraj, a vlast ne pruža adekvatnu pomoć, kaže uposlenik ove kompanije Safet Bošnjaković. Loša situacija razlog je što su radnici živiničke fabrike namještaja 1. maj, Međunarodni praznik rada, iskoristili za protestnu šetnju gradom.

– Nedavno je jedan radnik pokušao izvršiti samospaljivanje zbog teškog stanja. Sramota je da firma poput “Konjuha” nije ničija briga. Doskora je radilo više od hiljadu radnika, a taj broj se konstantno smanjuje. Imamo resurse, tržište, samo nam je potrebna novčana pomoć koja bi riješila naše probleme – kazao je Bošnjaković.

Članovi bivše Uprave “Konjuha” osumnjičeni su da su nesavjesnim poslovanjem i zloupotrebom položaja napravili dugove veće od 26 miliona maraka. Oko dvije stotine radnika poručilo je vlastima tokom prvomajske šetnje da ne žele milostinju već da im se omogući da rade i pošteno zarade plaće.

No, konstatirali su da nisu dobili podršku od sugrađana za koje su očekivali da će im se pridružiti tokom šetnje.

Rješenje postoji

– Mnogi naši sugrađani okoristili su se “Konjuhom”, očekivali smo zato danas njihovu podršku, ali ih nema. Još nemamo obećani kredit od šest miliona KM od Razvojne banke da pokrenemo proizvodnju. Ali nećemo dati da “Konjuh” umre. Rješenje postoji, samo treba dobra volja svih institucija – kazao je predsjednik Sindikata kompanije Mevludin Trakić.

(S.Mumić/Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: