Utorak, 8 Oktobra, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonPotpisan ugovor za nabavku linearnog akceleratora za UKC Tuzla

Potpisan ugovor za nabavku linearnog akceleratora za UKC Tuzla

Vršilac dužnosti direktora Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla prof. dr. Šekib Umihanić, potpisao je danas s predstavnikom mostarske firme Inel-Med d.o.o. ugovor o nabavci linearnog akceleratora, CT simulatora, sistema za planiranje u radioterapiji i fantoma.

Podsjećamo, linearni akcelerator je uređaj za zračenje oboljelih od malignih bolesti. Pacijenti oboljeli od karcinoma od februara prošle godine ne mogu obavljati zračenje na UKC-u Tuzla, jer su tada uređaji zapečaćeni i nisu u funciji. 

UKC Tuzla potpisom ugovora dobija priliku da ponovo uspostavi kapacitete za pružanje usluga radio terapije onkološkim pacijentima.

– U proteklom periodu odlukom Vlade i Ministarstva zdravstva TK formirana je mješovita komiisja za nabavku od 11 članova uz jednog konsultatna. Izrađena je tenderska dokumentacija i objavljena nabavka, a potom je Inel-Med izabran kao ponuđač. Nakon što su ispunjeni svi zakonski uvjeti bit će potpisan ugovor za nabavku koja je bila predmet javne nabavke. Rok za instalaciju opreme je 180 dana, a za to vrijeme stara oprema će biti demontirana i radit će se nadogradnja nove opreme i obaviti edukacija izičara i radioterapeuta – rekao je Umihanić.

On je rekao i da je trenutno 140 onkoloških pacijenata na čekanju za radioterapiju te da je situacija s listom čekanja lošija nego što je bila u aprilu i maju ove godine.

Marko Tadić, predsjednik uprave društva Inel-Med d.o.o. Mostar danas je rekao da će ugovor biti ispunjen po raspisanom tenderu.

– Mi ćemo se učiniti sve, u kontaktu smo s dobavljačem Elekta, i trudit ćemo se da oprema bude što prije instalirana – rekao je Tadić.

Na pitanje da li s ovim ugovorm sve završava u vezi nabavke Tadić je rekao da postoji mogućnost tužbe Sudu Bosne i Hercegovine, ali to sprečava realizaciju ugovora.

– Posljednja žalba na tender, koji je treći po redu, nije bila upućena Uredu za žalbe BiH, nego ju je Komisija odbacila kao neurednu – rekao je Umihanić.

Radio Feral/Avaz

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno