Ponedjeljak, 7 Oktobra, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHBiH dobija nove kilometre autoputa, grandiozni most kod Počitelja otvara se 4....

BiH dobija nove kilometre autoputa, grandiozni most kod Počitelja otvara se 4. septembra

Na području Hercegovine početkom septembra bit će pušteni u saobraćaj novi kilometri autoputa A1, a u sklopu njih i grandiozni most Hercegovina, potvrđeno je za Klix.ba.

Početkom septembra, tačnije 4. septembra u večernjim satima, Bosna i Hercegovina će dobiti novih 11 kilometara autoceste poddionice Počitelj – Zvirovići koja se nalazi u sklopu dionice Počitelj – Bijača čime će BiH dobiti izlaz u Hrvatsku s autoceste. Odnosno, sada će u Hercegovini biti u funkciji 21 kilometar autoputa, od okoline Počitelja do granice s Hrvatskom.Ugovor o izgradnji poddionice Počitelj – Zvirovići potpisan je 20. juna 2019. godine, a podijeljen je u 2 LOT-a. Prvi LOT je obuhvatao dio trase do Mosta Hercegovina i od Mosta Hercegovina do petlje Zvirovići i izgradili su je Kinezi.

Drugi LOT obuhvatao je gradnju grandioznog mosta Hercegovina čiju su izgradnju u konzorciju izgradili Azvirt te kineske kompanije Sinohydro i Powerchina.U sklopu poddionice Počitelj – Zvirovići izgrađeni su petlja Počitelj, tunel Počitelj, tri vijadukta i otvorena trasa kao i veliki most Hercegovina.Poddionica Počitelj – Zvirovići povezuje se na ranije završenu dionicu Međugorje – Bijača dužine deset kilometara.

Autocesta od Međugorja do Bijače spaja se s hrvatskom autocestom Dalmatinom.Na ovoj dionici nalaze se dva mosta Studenčica i Trebižat, vijadukt Pavlovići i tunel Bijela Vlaka.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno