Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHFMRSP: Uneseni nalozi za isplatu julskih naknada neratnim invalidima i civilnim žrtvama...

FMRSP: Uneseni nalozi za isplatu julskih naknada neratnim invalidima i civilnim žrtvama rata

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da je unijelo naloge za isplatu julskih naknada neratnim invalidima i civilnim žrtvama rata u ukupnom iznosu nešto više od 24 miliona KM.

– Sredstva će biti za oko 48.000 neratnih invalida i 9.500 hiljada civilnih žrtava rata. Uplate na račune korisnika će, prema ranijem dogovoru između ovog ministarstva i Ministarstva finansija, biti izvršene tokom sljedeće sedmice – navodi se u saopćenju Ministarstva.

Dodaju da se u parlamentarnoj proceduri nalazi Zakon o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osobama sa invaliditetom, koji čeka još čitanje u Domu naroda. Ovo čitanje se očekuje nakon kolektivnog godišnjeg odmora parlamentaraca u septembru ove godine.

– Ovaj zakon, prvi lex specialis za osobe sa invaliditetom, pripremljen je i usaglašen s predstavnicima Vijeća osoba sa invaliditetom, koje čine udruženja osoba sa različitim vrstama invaliditeta, te relevantnim domaćim i međunarodnim akterima. Također, prvi put osigurava trajnu podršku osobama sa invaliditetom, što će osigurati da njihova materijalna podrška bude neupitna doživotno, dok se jedinstvenim načelima predviđenim u Zakonu obavezuju i ostali resori da usklade svoje propise s ovim Zakonom i omoguće osobama sa invaliditetom izjednačenje mogućnosti i u oblastima zdravstva, obrazovanja, pristupačnosti, kulture, sporta i svih drugih oblasti koje utječu na svakodnevni kvalitet života. Zakon prvi put predviđa definisanje osobe sa invaliditetom bez korištenja sintagme “neratni invalid”. Također, zakon donosi i jasno definisanje pojma invaliditeta, što će olakšati primjenu zakona na terenu, te predviđa niz drugih izmjena, uključujući reviziju invaliditeta – saopćeno je iz Federalnog ministarstva.

Pojašnjavaju da se revizija invaliditeta ne provodi radi dodatne traumatizacije osoba sa invaliditetom, već kao neophodan alat provjere.

– S obzirom da od 2007. godine nikada nije urađena revizija, ista će se sada provoditi pažljivo i neće dodatno retraumatizirati osobe kod kojih je invaliditet trajan. Provjere se rade isključivo radi sprječavanja zloupotreba sistema, što bi trebalo biti poznato i razumljivo svima – navodi se u saopćenju.

Ministarstvo naglašava da državne službe i institucije moraju voditi računa o budžetu i javnim sredstvima koja koriste, te povremeno provoditi revizije kako bi se osiguralo da je sve u skladu sa propisima. Stoga, nema razloga za brigu kod onih koji doista ostvaruju pravo prema svom stanju i potrebama, dok će eventualne zloupotrebe sistema morati biti zaustavljene, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno