Utorak, 8 Oktobra, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonU Kalesiji obilježen Dan dobitnika najvećih ratnih priznanja TK

U Kalesiji obilježen Dan dobitnika najvećih ratnih priznanja TK

U organizaciji Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja TK u Kalesiji je obilježen 12. juni, Dan dobitnika najviećih ratnih priznanja TK. Delegacije boračkih organizacija, Vlade Tuzlanskog kantona, općina Kalesija i Sapna položile su cvijeće na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima. Obilježavanje Dana dobitnika najvećih ratnih priznanja Tuzlanskog kantona uveličano je i svečanom akademijom održanom u BKC „Alija Izetbegović“. Istaknuto je da se ovakvim manifestacijama, žele otrgnuti od zaborava bosanski heroji koji su svojom krvlju platili očuvanje teritorijalnog integriteta države BiH.

„Mi smo ponosni što smo branili državu BiH i što smo bili pripadnici Armije i MUP-a R BiH i važno je da se ne zaboravi šta su uradili ovi ljudi i oni saborci koji su poginuli i umrli nakon rata. Važno je prenositi sjećanja i utiske iz tog perioda na mlađe generacije, razvijati patriotizam kod njih i težiti da se to nikada više ne dogodi“rekao je Edin Hadžimuhamedović, predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratinh priznanja TK.

U svom obraćanju medijima Senada Dizdarević,ministrica za boračka pitanja u Vladi TK, istakla je da je važno da mlađe generacije borce doživljavaju kao časne i hrabre pripadnike Armije R BiH i u mirnodopskom periodu, te da se borci ne smiju svrstavati u socijalnu kategoriju građana.

Kako je rečeno ovom prilikom inicijativa o obilježavanju 12. juna kao Dana dobitnika najviših priznanja TK potekla je iz Kalesije.

Ovaj dan predstavlja jedan poseban ponos za svu našu borbu koju smo vodili, a ovaj 12. jun je dan kad je u Kalesiji vođena velika borba i kada je oslobođeno naselje Brezik, zarobljen prvi tenk na teritoriji Drugog korpusa i oslobobođen Vis i na moju inicijativu 2003. godine obilježava se, kao Dan dobitnika najvećih ratnih priznanja“ rekao je Emir Majdančić član Upravnog odbora dobitnika ratnih priznanja Kalesija.

Inače na području Tuzlanskog kantona je 478 dobitnika najvećih ratnih priznanja, od toga 187 dodijeljeno je posthumno.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno