Od ponedjeljka nam dolazi prava zima

Za dane vikenda u Bosni i Hercegovini preovladavat će pretežo oblačno vrijeme. Danas prije podne lokalno slaba kiša u centralnim i istočnim područjima Bosne bit će praćena slabim vjetrom  južnog i jugoistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka dostizat će između 9 i 15°C.

Jače naoblačenje sa sjevera se prognozira se u noći sa nedjelje na ponedjeljak i usloviće obilnije padavine i zahlađenje.

„Za samu Tuzlu i okolinu nema padavina, tek u ponedjeljak se očekuju padavine, prognozira se dosta jaka kiša. Većinom će po Bosni ta kiša preći u snijeg, pogotovo na planinskim dijelovima zemlje, a prema sjeveru i region Tuzle predviđamo kišu“, izjavio je Damir Šantić, meteorolog FHMZ.

Sa dolaskom hladne zračne mase već ujutro vjetar u Bosni mijenja smjer na sjever umjerene jačine, izgledni su lokalno i jaki udari vjetra. U utorak snijeg se tokom dana očekuje u centralnim i istočnim područjima, prije podne i na zapadu, dok će se padavine na sjeveroistoku Bosne i dalje zadržati u obliku kiše. Prognozirana količina padavina se kreće između 10 i 20 litara po metru kvadratnom.

„Oblačno je i u srijedu , ali to su nešto slabije padavine, malo snjegića po planinskom dijelu Bosne ili kiše po sjeveroistoku i onda u srijedu očekujemo prestanak padavina, ali neće otopliti jer će se zadržati hladnije vrijeme. Biće minusa jutarnjih, -5,-6 stepeni i te dnevne temperature neće mnogo rasti, tako dakle da očekujemo značajniju promjenu od ponedjeljka dolazi nam prava zima“, kazao je Šantić.

Od ponedeljka će temperatura zraka biti u osjetnjem padu i kretat će se između 0°C i 5°C, na planinama i do -10°C u Bosni, u Hercegovini između 5°C i 9°C . U kontinentalnom dijelu zemlje očekuje se pojava mraza, slabe do umjerene jačine. Od sredine sedmice preovladavat će pretežno oblačno i suho uz kraće sunčane periode u dane vikenda. Zalihe vlage u tlu će se značajno povećati, te se očekuju nepovoljni uslovi za rad na otvorenom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *