Danas sunčano i vruće

Jutros je u Kalesiji i okolnim mjestima sunčano vrijeme. Temperatura zraka u 7 sati iznosila je 18 stepeni celzija, relativna vlažnost 100 %, atmosferski pritisak 988 hektopaskala.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH danas se u našoj zemlji očekuje pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama u centralnim i istočnim područjima Bosne će biti magle ili niske naoblake. U drugoj polovini dana se prognozira umjeren razvoj oblačnosti koji u poslijepodnevnim satima može usloviti lokalne pljuskove u zapadnim, jugozapadnim, centralnim i jugoistočnim područjima Bosne i istoku i sjeveru Hercegovine. Pljuskovi bi većinom bili slabi i kratkotrajni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 29 i 34°C.

U četvrtak, 09.08.2018., u Bosni i Hercegovini će prije podne preovladavati sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama u centralnim i istočnim područjima Bosne je moguća magla ili niska naoblaka. U drugoj polovini dana se prognozira razvoj oblačnosti koji će u poslijepodnevnim satima usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu. Bez padavina na jugu, sjeveru i sjeveroistoku zemlje. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni istočnog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini vjetar većinom jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 15 i 20°C, na jugu zemlje od 21 do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 30 i 36°C, na jugu zemlje do 38°C.

U petak, 10.08.2018., prije podne sunčano sa malom do umjerenom naoblakom. U drugoj polovini dana se prognozira jači razvoj oblačnosti koji će usloviti jače pljuskove i grmljavinu. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 16 i 22°C, na jugu zemlje od 22 do 26°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 30 i 36°C, na jugu zemlje do 38°C.

U subotu, 11.08.2018., prije podne u Bosni pretežno oblačno sa pljuskovima i grmljavinom. Jače nevrijeme se očekuje u ranim jutarnjim satima. U Hercegovini prije podne sunčano sa malom do umjerenom naoblakom. U drugoj polovini dana lokalni pljuskovi se očekuju u Hercegovini, centralnim i jugozapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 15 i 19°C, na jugu zemlje od 22 do 26°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 25 i 30°C, na jugu zemlje od 33 do 38°C.

 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA ZA SRIJEDA, 08.AVGUST 2018. GODINE

Vrućina i sparina uzrokovat će nepovoljne biometeorološke prilike u cijeloj zemlji. Kod meteoropata su moguće glavobolje, razdražljivost, slabija koncentracija i nesanica. Pojačane tegobe moguće su i kod hroničnih bolesnika, pa im se preporučuje zadržavanje u kućnim uslovima. Neophodna primjerena zaštita od vrućine i štetnog UV zračenja te izbjegavanje većih tjelesnih napora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *