Dugoročna vremenska prognoza za BiH

Objavljena je dugoročna vremenska prognoza za prostor Bosne i Hercegovine. Kako navode meteorolozi iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u narednih 15-tak dana očekuju nas, za ovo doba godine, povoljne vremenske prilike.

Prema prognostičkim kartama, nakon stabilnijeg početka sedmice pred nama, u utorak 3. oktobra poslijepodne se očekuje postepeno pogoršanje vremenskih prilika, izraženije u Krajini, Posavini, na sjeveroistoku i u centralniim dijelovima zemlje. U Hercegovini će biti bez značajnijih promjena.

U srijedu 04.10. još uvijek će se u prijepodnevnim satima, zadržati slaba kiša u centralnim, istočnim i zapadnim područjima Bosne i Hercegovine, nakon čega će u drugom dijelu dana nastupiti postepena stabilizacija. Temperaturni režim neće se značajnije izmijeniti, jutarnje temperature kretaće se od 6 do 12 °C u unutrašnjosti, na jugu do 15 °C, maksimalne dnevne relativno visoke za ovaj period, većinom iznad 20 °C, u Hercegovini i na sjeveroistoku Bosne do 25 °C.
U petak i dane vikenda očekuje se promjena vremena, praćena povećanom naoblakom, padavinama i zahlađenjem. Na planinama je moguća susnježica i snijeg. Jutarnje temperature zraka biće osjetno niže u odnosu na protekli period, nakon prolaska pogoršanja i razvedravanja mjestimično je za vikend moguća i pojava slabijeg mraza, maksimalne dnevne također će opasti, kretaće se od 6 do 8 u unutrašnjosti, na jugu do 14 °C.

Od 09.10. do kraja prognoznog perioda, izgledno je da će u prvom dijelu naredne sedmice biti stabilnije, bez padavina, jutra još uvijek hladna, danju postepeno iz dana u dan toplije uz maksimalne dnevne temperaturne vrijednosti između 12 i 20 °C. Od sredine naredne sedmice, prema aktuelnim prognostičkim kartama, očekuje se pogoršanje praćeno obilnijim padavinama, pri tome će temperature biti u okviru prosječnih za ovaj mjesec, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *