Uskraćeno liječenje povratnicima u RS

Samir Kamenjaković, poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona, na jučerašnjoj sjednici je podnio inicijativu u kojoj se traži da Skupština zaduži Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak da poduzme aktivnosti kako bi se riješili problemi liječenja povratnika u RS, na području Tuzlanskog kantona.

– Povratnicima u RS je od prije nekih 20-ak dana uskraćeno liječenje u svim javnim zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona. Liječe se samo pacijenti koji imaju malignitete i hitni slučajevi. Ali, to liječe i ljudima koji nemaju osiguranja. Imate pacijenata koji su naručeni na određene pretrage i preglede, a to im je uskraćeno, kazao je Kamenjaković.

On je naglasio da je imao razumijevanje od kolega u kantonalnoj Skupštini, te je njegova inicijativa usvojena. Ovaj poslanik se nada da će povratnicima, jednoj od najugroženijih populacija u našoj zemlji, uskoro biti ponovo omogućeno liječenje u zdravstvenim ustanovama najmnogoljudnijeg kantona.

Kako nam je objasnio Kamenjaković, razlog zbog kojeg je povratnicima uskraćeno liječenje jeste činjenica da su probijena finansijska sredstva u fondu solidarnosti.

– Vi znate da mi u zdravstvu imamo Bizmarkov sistem solidarnosti, preko kojeg su se oni liječili. Izgovor je da su probijena finansijska sredstva. Dakle, ovim je ugroženo kompletno stanovništvo. Svi koji su se vratili su ugroženi, kazao je Kamenjaković.

 

(Samir Karić/Oslobođenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *