U srijedu i četvrtak novi pozivi za programe samozapošljavanja i zapošljavanja u TK

Na web stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje sutra će biti objavljen prvi ponovljeni javni poziv za program sufinansiranja samozapošljavanja za Tuzlanski kanton, dok će u četvrtak biti dostupan program sufinansiranja zapošljavanja.

Oko tri hiljade osoba u Tuzlanskom kantonu trebalo bi biti zaposleno putem programa sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja u ovoj godini, koji provode Federalni zavod za zapošljavanje i Služba za zapošljavanje TK. Za to su planirana sredstva od oko 11 miliona KM. Tokom godine budu objavljena dva javna poziva, prvi na proljeće a drugi na jesen. Sredinom marta već je realizovan prvi javni poziv. Međutim zbog neutroška predviđenih sredstava, sutra će biti objavljen prvi ponovljeni javni poziv za program sufinansiranja samozapošljavanja Start up.

”Sufinansiranje samozapošljavanja je u srijedu 19. juna u 8 sati. Link za prijavu bit će aktivan na stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje. Kada je riječ o samozapošljavanju za 2019. godinu planirano je oko dva miliona KM. Do sada je po prvom javnom pozivu utrošeno negdje oko 500 hiljada, malo više, tako da je preostalo za ovaj planirani prvi dio negdje oko milion”, navodi Amela Makul, stručna saradnica za informisanje Službe za zapošljavanje TK.

Program sufinansiranja samozapošljavanja Start up namijenjen je nezaposlenim osobama koje žele pokrenuti vlastiti biznis. Putem prvog javnog poziva u martu, prema podacima Kantonalne službe, pokrenut je 131 biznis.

”A zaposleno 145 osoba, jer po ovim programima u mogućnostima su da zaposle još jednu osobu, pored sufinansiranja pokretanja djelatnosti”, kaže ona.

U četvrtak 20. juna bit će objavljen javni poziv za program sufinansiranja zapošljavanja, kada će poslodavci imati priliku aplicirati odnosno zatražiti potreban nedostajući kadar. Ovaj program sadrži nekoliko mjera.

”Mjere na koje će moći aplicirati poslodavci jesu Prvo radno iskustvo, Prilika za sve, Nova prilika, Javni radovi, Periodično zapošljavanje, Doprinosi 500 i Zapošljavanje žena”, ističe Makul.

Za prvi ponovljeni javni poziv programa sufinansiranja zapošljavanja poslodavcima će na raspolaganju biti sredstva od oko tri miliona KM. U prethodnom, prvom javnom pozivu utrošeno je isto toliko sredstava, a zaposleno je 935 osoba kod 455 poslodavaca.

Programi sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja provode se u cijeloj Federaciji BiH. Za to je ove godine planirano 55 miliona KM.

”Ovogodišnji Budžet ili sredstva koja nam stoje na raspolaganju za realizaciju mjera aktivne politike zapošljavanja je veći u odnosu na prošlu godinu za pet do šest miliona, tako da očekujemo da će obuhvat nezaposlenih osoba našim mjerama biti veći u ovoj godini. Mi procjenjujemo da bi u ovoj godini negdje oko 14 hiljada nezaposlenih osoba moglo da bude obuhvaćeno našim mjerama”, rekao je Haris Čuljević, glasnogovornik Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Naredni javni poziv za programe zapošljavanja i samozapošljavanja planiran je na jesen.

(RTV Slon)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: