PREZENTIRAN NACRT PROJEKTA PREKATEGORIZACIJE CESTA

Kako bi se do kraja 2013. godine okončao postupak kategorizacije i prekategorizacije regionalnih, magistralnih, brzih cesta i autocesta, predstavnici Federalnog ministarstva prometa i komunikacija odnosno Federalne komisije za kategorizaciju cesta i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK su u saradnji sa Privrednom komorom Tuzlanskog kantona jučer (19.11.2013. godine) prezentirali Nacrt Projekta prekategorizacije cesta na podučju TK.

 

Postojeća kategorizacija cesta utvrđena je prije tridesetak godina. U međuvremenu, došlo je do političkih, socijalnih i ekonomskih promjena u BiH, te je neophodno urediti novu kategorizaciju cesta baziranu na vlastitim Zakonima i kriterijima.

Promjena administrativne strukture i uređenja društveno – ekonomskih odnosa ne samo u BiH, već i u okruženju, izmjena obima i strukture saobraćajnih tokova, kao i prostorno – ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini bili su odlučujući faktori koji su uticali na potrebe kategorizacije cesta.

 

Nakon analize predstavnici Federalnog ministarstva će izvršiti valorizaciju primjedbi lokalnih zajednica na Nacrt uradit će se Prijedlog „Odluke o razvrstavanju cesta u autoceste i brze ceste, magistralne ceste i regionalne ceste“.

Istovremeno sa aktivnostima Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja će pripremiti i Vladi TK uputiti prijedlog „Odluke o razvrstavanju lokalnih cesta i ulica u gradovima“.

 

Donošenjem ovih odluka stvoriti će se neophodne pretpostavke za ravnomjerniju raspodjelu finansijskih sredstava koja pripadaju nadležnim organima kojima je povjereno upravljanje, građenje, rekonstrukcija, održavanje i zaštita cesta.

 

Projektom prekategorizacije cesta na području Federacije BiH, odnosno na području Tuzlanskog kantona, kao i ravnomjernijom raspodjelom prihoda u ovisnosti od dužine i ranga cesta, kao i od saobraćajnog opterećenja kroz prosječan broj vozila koji koriste navedene ceste, doći ćemo do optimalnog modela finansiranja cestovne infrastrukture koji će  za cilj imati stvaranje optimalnog transportnog sistema koji može omogućiti nesmetan razvoj privrede na području TK odnosno Bosne i Hercegovine.

Odjeljenje za informisanje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *