Počinje suđenje direktoru RMU Đurđevik i ostalima

Pred Kantonalnom sudom Tuzla u ponedjeljak će početi suđenje u predmetu vezanom za kriminal u Rudniku mrkog uglja Đurđevik, u kojem je zbog zloupotrebe položaja i nanošenja štete Rudniku optužen bivši direktor Adnan Šabić (57), te njegovi saradnici.

Tužilaštvo je  podiglo optužnicu protiv Šabića, bivšeg direktora RMU Đurđevik, Esada Hodžića (69), bivšeg šefa službe za komercijalne poslove Rudnika, Nermina Alića (48), bivšeg rukovodioca sektora trgovine na veliko u firmi Junuzović kopex Lukavac i protiv pravnog lica Junuzović kopex zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja, a vezano za nabavku i prodaju veće količine dizel goriva u Rudniku tokom 2006. godine.

Optužnicom se Šabiću na teret stavlja da je tokom 2006. godine, dok je obavljao funkciju direktora RMU Đurđevik, postupao suprotno Statutu Rudnika i odredbama Zakona o javnim nabavkama te donio odluku o provođenju postupka javne nabavke za devet miliona litara dizel goriva za period od dvije godine, pri čemu je, između ostalog, za izbor ponuđača kao kriterij u pozivu naznačio “dosadašnja saradnja”, što zakonski nije mogao biti ni kvalifikacioni ni kriterij za izbor ponuđača.

Na taj način je firmu Junuzović kopex stavio u povlašteni položaj u odnosu na druge ponuđače, te je komisija za javne nabavke u Rudniku, cijeneći pri bodovanju i ovaj kriterij, izabrala ovu firmu bez obzira što je druga firma imala jeftiniju ponudu za iznos od oko 750.000 KM na ukupnu cijenu za devet miliona litara dizela.

Firma koja nije izabrana, a imala je jeftiniju ponudu i zadovoljavala sve druge kriterije iz poziva osim dosadašnje saradnje, nakon žalbe i okončanja upravnog postupka tužila je Rudnik i u sudskom postupku, pravosnažnom odlukom Suda BiH od Rudnika naplatila izgubljenu dobit u iznosu od oko 1.160.000 KM, čime je Rudnik oštećen i za ovaj iznos.

U toku realizacije okvirnog sporazuma, u roku od dvije godine, firma Junuzović kopex je Rudniku isporučila oko 6,5 miliona litara dizel goriva te je u nepromjenjivom dijelu cijene goriva (marža i dr.) Rudniku nanesena šteta, a pribavljena imovinska korist ovoj firmi u iznosu od oko 350.000 KM.

 

 

 

(Faktor)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: