Počele pripreme za grijnu sezonu: Tona peleta 320, metar drva 70 KM

Uprkos činjenici da je tek polovina avgusta, veliki broj građana Tuzle polako se počeo spremati za predstojeću grijnu sezonu. Kao i prethodnih godina, najviše se traže drva, ugalj i pelet.

Cijene peleta ove godine nešto su više nego lani, te je tona od 310 do 320 KM. Cijena drveta je 70 KM po metru uz prijevoz.

Cijepana drva skuplja su u prosjeku za desetak maraka. Kada je u pitanju ugalj, cijene su različite, u zavisnosti od je li iz rudnika Banovići, Šikulje, Dubrave ili Mramora. Tako se tona uglja sa Šikulja kreće od 120 do 130 maraka, iz Banovića više od 170, Dubrava i Mramora oko 150 maraka.

Ipak, za one koji sebi i svojoj porodici ne mogu odmah priuštiti veće količine, ugalj mogu uzeti i na vreću koja košta pet KM. Pojedini prodavači žale se da na ugalj u pojedinim rudnicima moraju čekati i po 15-ak dana.

Ističu da je zbog nedostatka novca sve više onih koji ugalj kupuju na vreće. U sezoni dnevno prodaju i po 150 vreća.

Prema riječima Tuzlaka Hajrudina Ćosića, kojeg smo zatekli pored jednog od kamiona s ugljem, njegovo domaćinstvo godišnje potroši oko pet metara drveta i tri do četiri tone ćumura.

– Skupo je, ali nisam od onih koji drva kupuju na veresiju. Volim da odmah platim, tad sam najrahatniji – ističe Ćosić..

 

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *