Ogorčeni radnici „Konjuha“ do 5. marta čekat će reakciju Federalne vlade

Ogorčeni radnici drvoprerađivačkog preduzeća „Konjuh“ iz Živinica do 5. marta čekat će na konkretnu reakciju Vlade Federacije BiH, a, ukoliko se do tada ne počnu rješavati njihovi problemi, spremni su na radikalnije mjere.

Bez primanja

Njihova agonija počela je krajem 2009. godine i u razdoblju do 2016., kada je proglašen stečaj, nemaju uvezan radni staž. Predsjednik Sindikata „Konjuha“ Mujo Gavranović ističe da je oko 70 njegovih radnih kolega steklo pravo na penzionisanje, ali da zbog neuvezanog radnog staža ne mogu uživati u zasluženoj penziji.

– Ljudi su ostali bez ikakvih primanja, nalaze se na ulici, ali ne svojom krivicom. Pisali smo Vladi FBiH, Vladi TK i Općini Živinice. Imamo strpljenja do 5. marta. Ukoliko se do tada ne počnu rješavati naši problemi, radnici će odlučiti o tome kakve će mjere poduzeti – kaže Gavranović.

Dug „Konjuha“ je procijenjen na 48 miliona, ali je imovina vrijedna 52 miliona KM. Porezna uprava FBiH je upisala u hipoteku 60 duluma najatraktivnijeg zemljišta u Živinicama, vrijednosti oko 15 miliona KM, dok je dug prema poreznicima oko 10 miliona KM.

– Najodgovorniji za situaciju u kojoj se nalazimo je Porezna uprava. Oni su trebali reagirati još 2009. godine, kada nam doprinosi nisu uplaćeni dva mjeseca zaredom. Međutim, nisu, i mi smo dovedeni u veoma težak položaj. Sada su upisali hipoteku na 60 duluma površine i ne rade ništa da bi svoje dugove namirili, a nas oslobodili tog balasta – ističe Gavranović.

Gavranović: Pisali svim nivoima vlasti
Ostvareno pravo

Oko 700.000 KM potrebno je da se izmire potraživanja za 70 radnika koji imaju pravo na penzionisanje. Do kraja godine još oko 70 radnika će steći uvjet za penzionisanje, tako da će i njihove oči biti uprte u Vladu FBiH.

Atraktivno zemljište

Preduzeće „Konjuh“ proteže se na 200 duluma najatraktivnijeg zemljišta u Živinicama, a sudbinom radnika poigravaju se, između ostalih, građevinski lobi i privatnici čija su preduzeća nikla iz „Konjuha“. Interesanata za kupovinu „Konjuha“, uprkos tome, ima, ali… Mađarski investitor je bio zainteresiran za fabriku, ali mu je nuđeno i zemljište po veoma visokoj cijeni, poslije čega su se oni povukli iz pregovora.

 

 

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *