Ljekari Tuzlanskog kantona na protestima najavili više od 1.000 otkaza

Ljekari iz Tuzlanskog kantona danas su na Trgu slobode u Tuzli izrazili svoje nezadovoljstvo spram odnosa Vlade ovog kantona, zahtijevajući da se ljekarima vrati dostojanstvo, da ih se ne diskriminira, te da ih se pusti da rade u skladu sa svojom profesijom i bez pritisaka, javlja Anadolu Agency (AA).

Protestu su se, u znak podrške kolegama, pridružili i doktori iz svih drugih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine, a ljekari iz Tuzlanskog kantona zahtijevaju bolje uslove za rad. Ističu da su koliko-toliko zadovoljni plaćama i da one nisu razlog njihovog štrajka niti protesta.

Vlada Tuzlanskog kantona iz pregovora za nedavno potpisani kolektivni ugovor jednostrano je isključila Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona, koji broji više od 1.000 ljekara.

˝Krenuli smo sa potpisivanjem ´kolektivnog´ otkaza za Tuzlanski kanton. Radi se oko 1.150 doktora medicine i stomatologije iz ovog kantona i očaj nas je natjerao na tu krajnju varijantu borbe za naša prava. Teško je ljekarima ovog kantona objasniti da sve njihove kolege u drugim kantonima imaju kolektivne ugovore i riješen radno-pravni status. Vlada Tuzlanskog kantona mora se zapitati kakav će ovdje nastupiti sumrak ako hiljadu doktora napusti javno zdravstvo i šta će biti sa 474.000 stanovnika˝, poručuje Rifat Rijad Zaid, predsjednik Saveza strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

U najave Vlade TK-a da je spremna upustiti se u ponovne pregovore sa Strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije TK-a, doktori ne vjeruju.

˝To je poluistina. Sporazumjeli smo se u vezi sa koeficijentom ali ne i da nemamo svoj kolektivni ugovor i svoju reprezentativnost, a ona nam je osnova da se uvažavamo kao partneri, a ne svaki put kada nešto tražimo, oni nam spočitavaju da nismo reprezentativni, pa imamo sudsku mjeru zabrane za štrajk (u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i u Domu zdravlja Tuzla, op.a). Vlada nam je ukinula dva puta dobiveno rješenje od Ministarstva za rad i socijalnu politiku o reprezentativnosti, da bi nam kasnije krajem prošle godine priznala reprezentativnost koju crpimo sa federalnog nivoa i priznala nas za socijalnog partnera, a onda kolektivni ugovor potpisala sa drugim sindikatom˝, dr. Admir Suljić iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK-a.

Inače, unazad pet dana, ljekari u Tuzlanskom kantonu su u generalnom štrajku. Zbog onemogućavanja štrajka sudskom mjerom zabrane, štrajk se ne održava u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, ni u tuzlanskom Domu zdravlja, ali ljekari u tim javnim ustanovama održavaju protestna okupljanja tokom pauze.

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *