Doktori najavljuju novi talas gripe

Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu je nepromijenjena i još je nepovoljna u odnosu na kretanje epidemija gripe i morbila, ali i u odnosu na sve veći broj oboljelih od gripe u Bosni i Hercegovini. U protekloj sedmici Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona je čak zabilježio i smanjenje broja oboljelih, ali je još prerano govoriti o povlačenju gripe.

Redukovane posjete

– Situacija je praktično nepromijenjena i otprilike je isto kao i ranijih dana, ali mi pratimo situaciju iz dana u dan. Još ne možemo govoriti o epidemiji gripe, čak smo primijetili u prošloj sedmici i blago smanjenje broja novooboljelih, ali to još ništa ne znači i prerano je govoriti o trendu smanjenja oboljelih, kazao nam je Blaško Topalović, šef Službe za epidemiologiju u Zavodu.

Posjete na tuzlanskom UKC-u su reducirane na svim odjelima, a krajem januara je potpuno zabranjena posjeta pacijentima na Klinici za hematologiju i transplantaciju matičnih ćelija Kliničkog centra. Da li će uslijediti dodatna reduciranja posjeta, još nije poznato, međutim, iz Zavoda za javno zdravstvo TK-a smatraju da se posjete u bolnicama trebaju u potpunosti ukinuti zbog velike fluktuacije zaposlenih unutar bolnica u toku jednog dana.

Sve ovo, i bez dodatnih posjetilaca, povećava mogućnost prenosa bolesti na ljude kojima je zdravlje već ugroženo. Pogotovo kada se u obzir uzme i sve nepovoljnija epidemiološka situacija u Srbiji i Hrvatskoj.

– Mi i dalje pratimo stanje u regionu, odnosno kretanje morbila u Srbiji i gripe u Hrvatskoj, gdje najavljuju čak i povećanje broja oboljelih u narednim danima, dodao je Topalović.

U školama širom TK-a također nisu zabilježeni ozbiljniji izostanci učenika uzrokovani bolešću, odnosno gripom, pa se ne provode ni posebne mjere, iako su u Ministarstvu obrazovanja TK-a spremni na takvo nešto ukoliko se stanje promijeni.

– Trenutno se tu radi o nekoliko sporadičnih slučajeva, ali nije to ništa ozbiljno. Ne provodimo još nikakve mjere, ali pratimo situaciju, kazao nam je Fikret Vrtagić, šef Odsjeka za obrazovanje u ovom ministarstvu.

Sedmični sastanci

Situacija nije alarmantna ni u vrtićima, ali se prati iz dana u dan. Kako saznajemo, na sedmičnim sastancima u tuzlanskim vrtićima redovno se prezentiraju informacije o prisutnosti djece, a na osnovu aktuelnih pokazatelja, nema znakova epidemije u obdaništima.

– Broj boravaka ne odstupa mnogo od uobičajenog broja djece za ovo doba godine. Ne možemo govoriti da je došlo do drastičnog smanjenja broja djece, ali pomno pratimo situaciju. Čim bude potrebno poduzimati neke mjere, mi ćemo to uraditi, saznali smo u ovoj ustanovi.

 

 

(Oslobođenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *