Do štrajka doktora u FBiH i TK-u ostalo još pet dana

Saopćenje za javnost Saveza Strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije.

Nakon saopštenja Vlade TK od 31.10.2017. godine vezano za podršku tužbi JZU UKC Tuzla za proglašenje Generalnog štrajka Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK nezakonitim, Štrajkački odbor ovog Sindikata na sjednici održanoj dana 31.10.2017. godine ocjenjuje ovakva saopštenja kao pritisak vlasti na Sudstvo, a što predstavlja opasan presedan ne samo za zdravstvene radnike, nego i za sve radnike u FBIH.

Posebno je poražavajuća činjenica da Vlada TK ignoriše isti Zakon o radu FBiH na koji upućuje ovaj Sindikat, odnosno paušalno proglašava naš Sindikat nereprezentativnim iako isti ima reprezentativnost na Federalnom nivou, čime po Zakonu o radu FBIH, član 126. ima i reprezentativnost na Kantonalnom nivou. Napominjemo da je ovaj Sindikat reprezentativan na Federalnom nivou, kao i u svim kantonima, osim u Tuzlanskom, upravo zahvaljujući energičnim nastojanjima pojedinih  interesnih grupa da istu ospori.

Sindikat nastavlja sa organizovanjem Štrajka, pomenuta tužba UKC Tuzla je podnešena samo i jedino od strane ove Ustanove, te ista ne odlaže i ne sprečava početak Štrajka u UKC Tuzla, kao i u Domovima zdravlja i zdravstvenim ustanovama na području TK.

Ovim putem još jednom obavještavamo i Vladu TK i cijenjeno stanovništvo da štrajk počinje 06.11.2017.godine, osim ako se ne prihvati naš jedini zahtjev – a to je potpisivanje Kolektivnog ugovora na Federalnom nivou od strane Vlade TK, za što postoje zakonske pretpostavke, čime bi prestali razlozi za štrajk i prevenirale se neželjene posljedice koje bi mogle proisteći iz Štrajka.

 

Štrajkački odbor SSDMiS

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *