Brucoši u TK najviše interesa pokazali za medicinske nauke

Na Univerzitetu u Tuzli završeni su prijemni ispiti prvog upisnog roka za upis studenata na prvu godinu prvog i integriranog prvog i drugog ciklusa studija na Univerzitetu. Budući brucoši najveći interes pokazali su za tehničke i medicinske nauke.

Oko 1.400 studenata konkurisalo je za 2.130 slobodnih mjesta na fakultetima i Akademiji Univerziteta u Tuzli za upis na prvi ciklus odnosno integrirani prvi i drugi ciklus studija. Nakon prijemnog ispita pravo na upis ostvarilo je 1.185 kandidata. Pravo na upis redovnog studija koji će biti finansiran iz budžeta TK ostvarilo je 785 kandidata , 387 kandidata ostvarilo je pravo upisa na redovan studij za vlastite potrebe i 13 kandidata osvarilo je pravo upisa na vandredni studij. Prijemni ispit 23 kandidata nisu položila. Za drugi upisni rok ima 900 slobodnih mjesta.

– Prijemni ispit je 4. septembra, dakle ima dovoljno vremena da kandidati razmisle , nadam se, opredijele za neke od studijskih programa na kojima ima dovoljno mjesta kako na teret budžeta tako i za vlastite potrebe. Pozivam buduće studente da pogledaju web-stranice fakulteta i izaberu neki od studijskih programa, koji će ispuniti njihova očekivanja – rekla je rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić.

Najveći interes studenata vladao je za Medicinski, Farmaceutski, Fakultet elektrotehnike i mašinstva. Pozitvan trend upisa bilježe i Odsjek – građevina na RGGF-u, Ekonomski fakultet i studijski odsjeci Filozofskog fakulteta, psihologija, njemačaki i engleski jezik. Ipak, migraciona kretanja, odlazak mladih i ambicioznih, uzima danak i na visokoobrazovnim institucijama.

Zbog toga je imperativ Univerziteta u Tuzli usklađivanje obrazovne politike sa zahtjevima tržišta i podsticanje naučno-istraživačkogi rada, istaknuto je danas.

Konačne rang-liste bit će objavljene 6. jula, a upis primljenih kandidata bit će od 9. do 13. jula i od 20. do 25. augusta ove godine.

Na studijskim programima, na kojima se ne popuni broj predviđen konkursom, prijave za drugi upisni rok podnositi će se od 22. do 31. augusta.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *