BPS će u novoj reorganizaciji Vlade TK izgubiti jedan, a dobiti drugi resor

Nova reorganizacija Vlade Tuzlanskog kantona, koja bi trebala uslijediti u narednim mjesecima, mogla bi spriječiti treću rekonstrukciju vlasti u ovom mandatu, odnosno ostanak BPS-a u koalciji koju predvodi SDA.

BPS je nakon informacija o ukidanju Ministarstva razvoja, na čijem čelu je bio njihov ministar, najavio izlazak iz vlasti, međutim, ova stranka bi mogla zadužiti novi resor,  piše Oslobođenje. Tuzlanski kanton će u 2017. dobiti ministarstvo privrede, kao rezultat spajanja Ministarstva industrije, energetike i rudarstva ( ministar iz SDA) i Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta ( BPS).

Istovremeno će doći do razdvajanja Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta na ministarstvo obrazovanja i nauke, te ministarstvo kulture, sporta i mladih. Upravo ovakav preraspored ministarstva u Vladi TK mogao bi značiti i održavanje aktuelne koalicije, odnosno ostanak BPS-a u vlasti, s obzirom a to da je SDA spremna BPS-u dati novo ministarstvo kulture, sporta i mladih.

SDA bi, sa SBB-om i Strankom za BiH u Skupštini TK imala većinu i bez BPS-a

˝Još nisu vođeni konkretni razgovori, ali SDA će vjerovatno ponuditi BPS-u da vodi ministarstvo kulture, sporta i mladih, dok će SDA zadržati ministarstvo privrede˝, kazao je za Oslobođenje premijer TK Bego Gutić.

Međutim, sudeći po stavu BPS-a ni ovo nije garant očuvanja koalicije. ˝Nikada se nije ni radilo o tome. Mi smo željeli da radimo posao i da za to i odgovaramo. Posao u Ministarstvu razvoja smo odradili dobro, ali to je SDA olako prihvatila. Ako smo nešto dobro uradili, neka se zna da smo to bili mi. Kako će poslije biti, sačekat ćemo tu reorganizaciju. Mi ne želimo da smo tu pro forme, nego želimo da radeći u Vladi imamo priliku uticati i na rad drugih resora i na politiku Vlade, kazao je za Oslobođenje predsjednik Regionalnog odbora BPS-a Mirsad Selimović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *