Bajazit Jašarević: “Izgradnja bloka 7 Termoelektrane Tuzla trebala bi početi za tri mjeseca”

Generalni direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine Bajazit Jašarević smatra da je centralno pitanje energetskog sektora u Tuzli, dugo najavljivana gradnja bloka 7 Termioelektrane Tuzla. Kako navodi bilo je određenih zastoja, pa i provjera u Elektroprivredi BiH ali svi nalazi pokazuju da je postupak od početka vođen u skladu sa pravilima struke i da je kompletan posao urađen na korektan način uz uvažavanje struke u cijelosti.

“Očekujemo da će resorna ministarstva predložiti Vladi Federacije Bosne i Hercegovine da  da saglasnost za kreditno zaduženje a Vlada Parlementu Federacije Bosne i Hercegovine, čime bi se ukupna procedura za izgradnju bloka 7 i privela kraju. Po onome kako sada stvari stoje nema više otvorenih pitanja i time se ujedno dovršava ukupna procedura oko izgradnje ovog važnog projekta. Naravno da je konačna odluka na Parlementu Federacije tako da ostaje da sačekamo narednih nekoliko nedjelja jer se nadamo da će sve, u tom periodu, i biti okončano”, kazao je u izjavi za Nezavisni.ba, Bajazit Jašarević, feneralni direktor Elektroprivrede BiH.

Jašarević  smatra da blok 7 TE Tuzla nema alternativu jer je u pitanju blok sa najboljim ekonomskim ali i ekološkim parametrima koji će zamjeniti postojeće blokove. Samim tim i kvalitet zraka u Tuzli ali i rubnim općinama biće puno bolji odnosno primjereniji življenju.

” Mi u Elektroprivredi BiH mislimo da je ovaj projekat urađen sa najvišim standardima i da je to, ujedno, jedan od najvažnijih a mogu slobodno reći i najboljih projekata u ekonomsko0m dijelu razvoja Bosne i Hercegovine”, kazao je Jašarević za Nezavisni.ba

Jašarević navodi da bi bilo dobro da se kompletan posao završio godinu dana ranije, kako je i bilo planirano, ali, kako navodi,  biće dobro ako se sve pripreme završe u narednim sedmicama.

Projekat izgradnje bloka 7 TE Tuzla vrijedan je oko 1,4 milijarde KM. Istovremeno, intenzivno se radi i na projektima izgradnje Termoelektrane u Banovićima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *