Google će vas obavijestiti ako neko “krišom” gleda vaš telefon

Googleovi inženjeri trenutno rade na tehnologiji koju bi zasigurno svi voljeli imati na svojim telefonima, nazvanoj “zaštitnik e-ekrana”. Ova “zaštita” ne odnosi se na udarce, padove i oštećenja ekrana, već na zaštitu od pogleda znatiželjnika koji bi iza leđa korisnika mogli gledati (možemo reći i špijunirati) ekran telefona.

Tehnologija je tek u fazi razvoja te ćemo, ako je Googleovci namjeravaju implementirati u neku od budućih verzija Androida, vjerovatno morati pričekati još neko vrijeme dok se ne usavrši i testira.

Zaštitnik e-ekrana baziran je na vještačkoj inteligenciji koja koristi prednju kameru telefona u kombinaciji s algoritmima za prepoznavanje i lica i pokrete koji konstantno prate kretanja, odnosno poglede ljudi koji se nalaze iza leđa korisnika telefona. Prema naučnicima koji rade na razvoju ove tehnologije, ona ima vrijeme reakcije od samo dvije milisekunde tako da će korisnika odmah obavijestiti kada neko makar i na trenutak skrene pogled na ekran telefona te radi u različitim uslovima osvjetljenja.

Koliko je brza te reakcija može se vidjeti u priloženom videozapisu – čim neko pogleda u telefon, odmah se aktivira prednja kamera na telefonu koja upozorava na neželjene poglede, dok se osoba koja je pogledala u ekran označi crvenim kvadratom i crtom u duginim bojama, kako bi znali tačno ko je “krivac” ako se nalazite u gužvi i iza vas je više ljudi.

“The Verge” piše kako je ova tehnologija najbolji primjer kakve sve novitete vještačka inteligencija može donijeti našim pametnim telefonima, a sigurno je kako će s daljnjim razvojem i napretkom AI donijeti velike promjene i brojne nove opcije na mobilno tržište.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *