Raste prodaja automobila na benzinski pogon u EU

U trećem tromjesečju 2018. godine, gotovo 58 posto svih novih ličnih automobila prodanih u EU imalo je pogon na benzin, dok je otprilike trećina prodanih vozila bila s motorom na dizelski pogon.

Sva vozila na alternativni pogon zajedno su činila 7,8 posto tržišta, a samo 2 posto automobila registriranih diljem EU tokom trećeg tromjesečja 2018. godine odnosilo se na električna vozila, podaci su ACEA-e, Udruženja evropskih proizvođača automobila.

Potražnja za benzinskim vozilima povećana je u svim zemljama članicama Evropske unije, osim Švedske, i u trećem tromjesečju se na području EU ukupno prodalo 2.007.738 novih vozila, što je u odnosu na isto razdoblje 2017. godine rast prodaje od 15,2 posto.

Istovremeno, prodaja automobila s dizel-motorima opala je u većini zemalja EU osim Danske, Rumunije, Bugarske i Poljske. Tako je na području EU u trećem tromjesečju 2018. godine prodano 1.208.639 vozila. Kao rezultat toga, udio dizelskih automobila smanjio se sa 43,1 posto na 34,7 posto tržišta u odnosu na isto razdoblje prije godinu.

U trećem tromjesečju 2018. godine potražnja za automobilima na alternativni pogon u Evropskoj uniji se povećala i bilježi prodaju od ukupno 270.676 novih vozila što predstavlja rast od 29,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, i to na svim većim tržištima EU, osobito na španskom i njemačkom tržištu.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: