Nevrijeme u Evropi: Temperature pale na minus 40, ima mrtvih

Dijelovi Evrope u saobraćajnom su haosu u četvrtak kada su temperature pale ispod nule i obilan snijeg blokirali ceste, izazvali nekoliko teških saobraćajnih nesreća i oluje na moru neviđene desetljećima.

Dvadesetogodišnji mladić poginuo je, a njegovi suputnici teško povrijeđeni kada je izgubio kontrolu na zaleđenoj cesti u zapadnoj Njemačkoj. Dva kamiona sudarila su se na autoputu na jugu zemlje uzrokujući štetu od pola miliona eura. Na sjeveru Švedske stotinjak putnika zapelo je u vozu kojemu su otkazali motori u selu 50 kilometara južno od Gallivarea. Lokalnom listu izjavili su kako su se stisnuli jedni uz druge da bi se zagrijali, prije nego što su ih seljani prebacili u crkvu.

Jaki vjetrovi koji su stigli s hladnom olujom Axel i visoka plima pogodili su obalne dijelove Njemačke i Skandinavije. “Zabilježili smo stogodišnji rekord razine mora u Sonderborgu, Bagenkopu, Asbenari i drugim obalnim mjestima”, rekao je glavnogovornik danskog meteorološkog zavoda.

Razina mora ponegdje je bila viša za 1,8 metara, no stručnjaci očekuju da će u četvrtak početi padati. Dramatični vremenski uslovi doveli su do otkazivanja trajektnih veza u Baltičkom moru, a temperature u nekim dijelovima skandinavskog poluostrva dosezale su -40 stepeni.

Poplave su nosile automobile u njemačkim gradovima Luebecku i Flensburgu, a dijelovi starog grada Luebecka koji je pod zaštitom UNESCO-a nedostupni su za pješake. Vlasti u Bavarskoj proglasile su uzbunu na lavinu pošto je gomila snijega zasula tu saveznu državu na jugu Njemačke. Meteorolozi kažu da se oluja sada kreće preko Baltika prema Bjelorusiji.

Hina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: